Svijet

NATO PRIZNAO DA SE NE PLAŠI RUSIJE: Tek će da pokažu koliku moć imaju - Putin se ovome nije nadao!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a, Mirčea Joan, rekao je u ponedeljak da se članice ovog vojnog saveza ne boje Rusije.

Izvor: Screenshot / Youtube / The Sun

"NATO nema 'nikakva ograničenja' kada je u pitanju raspoređivanje svojih snaga u istočnoj Evropi kako bi odgovorili na rusku agresiju", izjavio je u Joan nedelju u intervjuu novinskoj agenciji AFP nakon zasijedanja proljećne Parlamentarne skupštine NATO-a u Litvaniji.

"Rusija i NATO su se složili da Osnivački akt iz 1997. radi na sprječavanju gomilanja oružanih snaga u dogovorenim regionima Evrope, uključujući istočnu i centralnu Evropu. Rusija je odlučila da prekrši sporazum invazijom na Ukrajinu i da neće voditi redovan dijalog sa alijansom", rekao je Joan.

"Rusija se obavezala da neće napadati susjede, što rade, i da će imati redovne konsultacije sa NATO alijansom, što ne čine", rekao je on.

Joana nije pružio nikakve dodatne detalje o planiranom raspoređivanju NATO trupa, ali je rekao da će postojati "snažno, fleksibilno i održivo prisustvo" u istočnoj Evropi.

"Sada nemamo ograničenja da imamo čvrst stav na istočnom krilu i da osiguramo da svaki kvadratni inč teritorije NATO-a bude zaštićen članom broj 5 i našim saveznicima", rekao je on.

Član 5 je NATO sporazum koji predviđa da ako je jedna članica napadnuta, to je napad na sve njih, a ostale članice moraju vojno intervenisati.

Tagovi