Svijet

EVROPSKA UNIJA NAIŠLA NA ZID - NE MOŽE DA PREUZME RUSKU IMOVINU! Pojavili se pravni problemi, preko ovoga neće preći

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni je rekao da postoje pravne poteškoće kako bi zamrznutu rusku imovinu konfiskovali.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Evropska unija se suočila sa pravnim poteškoćama po pitanju konfiskacije ruske imovine u zemljama članicama organizacije, izjavio je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

"Da, razmatra se. Ali znamo da je sa pravne tačke gledišta prelazak sa zamrzavanja na konfiskaciju veoma težak. Razne zemlje će to, uz podršku Evropske komisije, proučavati, ali ishod nije unapred zaključen", rekao je on na konferenciji za novinare za strane novinare u Rimu.

Prema Đentilonijevim rečima, u ovim okolnostima "u svim slučajevima" će se poštovati principi vladavine prava. Zvaničnik takođe smatra da ova odluka neće biti političke prirode.

Pored toga, rekao je da je Italija blokirala rusku imovinu u iznosu od 1,8-1,9 milijardi evra. Ranije je visoki evropski izvor rekao da će lideri EU na samitu u Briselu 30-31. maja razgovarati o mogućnosti konfiskacije zamrznute ruske imovine.

Zapadne zemlje su, u pozadini specijalne operacije u Ukrajini, uvele oštre sankcije Rusiji, uključujući zamrzavanje deviznih rezervi. Ruski ministar finansija Anton Siluanov ranije je procenio da je oko polovine, ili oko 300 milijardi dolara, ruskih deviznih rezervi blokirano.

U nizu država, u okviru restriktivne politike, zamrznuta su i imovina i nekretnine ruskih biznismena. Predsednik Vladimir Putin je istakao da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija za Zapad, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj SAD i Evrope je pogoršanje života miliona ljudi.

On je dodao da aktuelna dešavanja povlače crtu pod globalnom dominacijom Zapada i u politici i u ekonomiji. Prema njegovim rečima, Rusija se neće izolovati i ne može biti striktno izolovana u savremenom svetu.

Tagovi