Svijet

UKRAJINCI SLAVE, VELIKI UDARAC ZA RUSIJU NA RATIŠTU: "Izgubili su jednog od najboljih", ovaj puk bio je Putinov ponos

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Ruski pukovnici Vladimir Ivanov i Aleksandar Dosjagajev nastradali tokom borbi u Ukrajini.

Izvor: Youtube/screenshot/BILD

Još dva ruska pukovnika su ubijena u ruskom ratu u Ukrajini - uključujući "najboljeg komandanta padobranaca u zemlji“, potpukovnika Aleksandra Dosjagajeva (34), koji je bio komandant desantnog bataljona 104. padobranskog puka.

Trupe njegovog 104. vazdušno-jurišnog puka su navodno bile u Buči, koja je bila poprište navodnih silovanja i mučenja od strane ruskih snaga. Njegov bataljon sa sjedištem u Pskovu bio je priznat kao najbolji u Rusiji u provjerama borbene obuke i vojne discipline.

Na vojnom festivalu "Armija Rusije-2021“ proglašen je pobjednikom u kategoriji Krilata pešadija.

"Ovo mu nije pomoglo u sukobu sa ukrajinskim ratnicima“, navodi se u saopštenju oružanih snaga Kijeva.

Ruski medij Medijazona potvrdio je smrt još jednog pukovnika ubijenog ranije u ratu, Vladimira Ivanova (41). Ukrajinski mediji su ga označili kao "propagandistu“ jer je služio u odjeljenju za informisanje i masovne komunikacije ruskog ministarstva odbrane. Sada je objavljeno da je preminuo u martu. Prijatelj Jevgenij Podubni je nosio njegov portret na maršu "besmrtnog puka“ 9. maja u znak sjećanja na Ruse poginule u višestrukim sukobima. Tada se nije znalo da je umro u Ukrajini.

Dosjagajev i Ivanov su 47. i 48. pukovnici za koje se zna da su poginuli boreći se za ruske snage u Ukrajini. Vjeruje se da je pravi broj mnogo veći, pošto ruski zvaničnici nisu otkrili detalje poginulih u akciji u Ukrajini.

Tagovi