Svijet

POTVRĐENO IZ RUSKE TAJNE SLUŽBE? Bivši agent KGB-a rekao da je Putin u teškom stanju - okružen je ljekarima!

Autor Kristina Radović Izvor mondo.rs

Informacije o oslabljenom zdravlju Vladimira Putina postale su sve dostupnije.

Izvor: Profimedia

"Ruski predsjednik Vladimir Putin je teško bolestan i preostale su mu navodno još najviše tri godine života", rekao je neimenovani agent FSB nekadašnjem kolegi, beguncu Borisu Karpičkovu koji je bivši agent KGB i FSB. On je 1998. godine pobjegao u Veliku Britaniju, gdje je postao jedan od najglasnijih kritičara Putinovog režima. Za "Miror" je rekao da je od bivšeg kolege iz tajne službe dobio poruku da Putin boluje od "teškog oblika brzonapredujućeg karcinoma", da gubi vid.

Slične tvrdnje prenose i drugi izvori koji se pozivaju na informacije pristigle od ljudi iz šireg kruga zvaničnika u Kremlju. Na "Telegram" kanalu "General SVR", koji tvrdi da ima izvore iz Kremlja, objavljena je vijest da je Putin ovog mjeseca imao neophodnu operaciju koja je uspješno obavljena i da se ruski predsjednik trenutno oporavlja.

Pod stalnim nadzorom ljekara?

Ljekari su navodnu operaciju obavili u noći sa 16. na 17. maj, nakon što su Putinovi dežurni ljekari insistirali da se ona hitno zakaže. Napomenuto je kako je još prije primijećeno da je Vladimir Putin nije bio pominjan u medijima od 17. do 19. maja i da je imao kontakt jedino sa Nikolajem Patruševim, sekretarom Savjeta bezbjednosti Rusije.

Da je Putin neprestano pod nadzorom ljekara tvrdi i Kristofer Stil, bivši zvaničnik britanske obavještajne službe MI6 zadužen za Rusiju. Stil je ranije ovog mjeseca britanskim medijima kazao da Putin, kako se čini, mora redovno da pauzira kad god se održavaju duži sastanci.

"Sjednice Savjeta bezbjednosti koje bi trebale da traju čitav sat razbijaju se u nekoliko segmenata. On u pauzama izlazi i dobija nekakvu ljekarsku pomoć. Tako da je jasno da je ozbiljno bolestan. Nije jasno koliko je smrtonosno ili neizlječivo. Ne možemo da budemo sigurni. Ali to, bez sumnje, ima veoma ozbiljan uticaj na vladanje Rusijom u ovom trenutku", istakao je Stil za radio LBC.

Pored njega, i bivši čelnik britanske vojne obavještajne agencije Ričard Dirlav rekao je da vjeruje da će Putin već 2023. nestati sa političke scene i to tako što će biti smješten u bolnicu.

"Ne kažem da neće izaći iz bolnice, ali neće izaći kao čelnik Rusije. Mislim da je to način kako pomaknuti stvari s mrtve tačke bez puča", dodao je.

Čudno ponašanje u medijima

Pitanje o stanju Putinovog zdravlja pokreću i sve brojniji snimci njegovih susreta sa zvaničnicima i liderima drugih država na kojima pokazuje, u najmanju ruku, neobično ponašanje. Prvi takav snimak bio je sa susreta sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, na kojem može da se vidi kako se Putinu nekontrolisano trza desna ruka.

Na sastanku Putina i Lukašenka u Sočiju prošle nedjelje ruski predsjednik je krivio lijevo stopalo dok su sjedeli i razgovarali, a isti čudan pokret snimljen je i tokom sastanka s predsjednikom Tadžikistana, Emomalijem Rahmonom. Tu je i sve češći prizor u kojem se Putin hvata rukom za naslon stolice ili ivicu stola.

Jedno od mogućih objašnjenja, iako je ovo za sada na nivou spekulacija, je da Putin pokušava da prikrije trzaje koji su simptomi Parkinsonove bolesti. Glasine da Putin boluje od Parkinsonove bolesti i raka prvi su se put pojavile još pre dvije godine, ali je njegovo zdravlje proteklih nedjelja postalo jedno od ključnih pitanja u pozadini rata u Ukrajini. Kremlj je do sada odbijao da odgovori na pitanja o predsjednikovom zdravlju, ali redovno poriče da pati od bilo kakvih zdravstvenih problema.