NOVI MOMENTI

ŠOK OTKRIĆE: Putin ima novu metu! Ako zauzme ovaj region Evropa će biti na kolenima! Plan je star preko 100 godina

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Preuzimanje ovog regiona tokom invazije na Ukrajinu, omogučiće Rusiji da diktira uslove na tržištu hrane i sirovina u Evropskoj uniji, smatra čuveni ruski ekonomista

Izvor: Profimedia

Ruski ekonimista i analitičar Maihail Hazin kazao je da očekuje da ruska vojska zauzme važnu stratešku tačku na Dunavu. On smatra da da postoji velika mogućnost da ruska vojska, u sklopu invazije na Ukrajinu, stavi pod svoju kontrolu Odesku oblast, što bi dovelo do izgradnje kopnenog koridora do Pridnjestrovske Moldavske Republike. Tako bi ruske trupe preuzele samo ušče reke Dunav. Ovakav potez bi omogućio Moskvi da kontroliše teritorije koje je je neposredno okružuju i duboko u Evropi.

Hazin se poziva na događaj iz 19. veka, kada je pokušaj cara Nikolaja I da preuzme kontrolu nad deltom Dunava doveo do početka Krimskog rata. Danas, po Hazinu, posledice ovakvog vojnog manevra ne bi bile tako drastične, ali bi bile svrsishodne za Kremlj, smatra analitičar. Ovaj potez, po njemu, bio bi opravdan i logičan s obzirom da su indijske vlasti zabranile izvoz žita, pa ušće Dunava igra važnu ulogu u snabdevanju Evrope pšenicom, kukurizom i raži. Preuzimanje ovog regiona, omogučiće Moksvi da diktira uslove na tržištu hrane i sirovina u Evropskoj uniji.

Posledice ovakvog vojnog manevra ne bi bile tako drastične, ali bi bile svrsishodne za Kremlj, smatra analitičar
Izvor: Profimedia

„Došli smo u situaciju da žito možemo da prodajemo kome hoćemo. To znači uništenje svetskih tržišta. Savremeni američki sistem ekonomskog upravljanja apsolutno nije spreman za to“, rekao je ekspert u intervjuu za SM-News.

Hazin rekao da makroekonomski podaci direktno ukazuju da se Evropska unija suočava sa ekonomskom katastrofom. Istovremeno, ozbiljne posledice se primećuju ne samo u malim državama EU, već i u razvijenim zemljama kao što su Nemačka i Francuska.

Podsetimo, Pridnjestrovlje igra važnu ulogu u ukrajinskoj krizi. Ova zemlja se proteže duž većeg dela moldavsko-ukrajinske granice i predstavlja tačke odakle Rusija vrši pritisak na zapad Ukrajine.

Tagovi