Svijet

ŠOK IZJAVA! PREDSEDNIK FILIPINA PRVI PUT ISPROZIVAO SVOG IDOLA PUTINA! Svet u čudu - "Ja ne ubijam decu i starce"

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte je prvi put javno kritikovao Vladimira Putina.

Izvor: Profimedia

Rodrigo Duterte, predsednik Filipina koji uskoro odlazi sa funkcije, oštro je kritikovao ruskog predsednika Vladimira Putina zbog ubistava nevinih civila u Ukrajini. Duterte je rekao da su i njega i Putina označili kao ubice na šta je on rekao: "Ja ubijam kriminalce, a ne decu i starce."

To je prvi put da je Duterte, koji je ranije otvoreno zvao Putina "idolom" i prijateljem, kritikovao ruskog predsednika zbog invazije na Ukrajinu. Duterte je pritom utvrdio da je zbog rata koji traje već tri meseca došlo do naglog porasta cene nafte, što je negativno uticalo na mnoge zemlje, uključujući Filipine.

Iako je Duterte prilikom obraćanja rekao da ne osuđuje ruskog predsednika, istaknuo je kako se ne slaže s izrazom "specijalna vojna operacija" kazavši kako se radi o "totalnom ratu protiv jedne suverene zemlje".

"Mnogi kažu da smo i Putin i ja ubice. Ja sam vama, Filipincima, davno rekao da stvarno ubijam. Ali ja ubijam kriminalce, a ne decu i starce", rekao je Duterte na sastanku s ključnim vladinim zvaničnicima, koji je emitovan na televiziji.

"Mi smo dva različita sveta", rekao je on.

Tagovi