Svijet

UŽASNE VESTI ZA PUTINA - BRITANCI OBJAVILI NESTVARNE PODATKE: "Ovo bi moglo da izazove gnev među građanima Rusije!"

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Rusija pretrpela slične gubitke kao Sovjetski Savez tokom svog devetogodišnjeg rata u Avganistanu.

Izvor: Profimedia

Rusija je u prva tri meseca rata u Ukrajini verovatno pretrpela slične gubitke kao Sovjetski Savez tokom svog devetogodišnjeg rata u Avganistanu, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane u svom najnovijem obaveštajnom izveštaju u ponedeljak.

Veliki broj poginulih vojnika, viđen u ofanzivi u Donbasu, može se objasniti kombinacijom loše taktike, ograničene vazdušne podrške, nedostatka fleksibilnosti i "komandnog pristupa koji pojačava neuspeh", navodi se u izveštaju.

Ministarstvo odbrane predviđa da će ove žrtve, koje su u porastu, postati sve očiglednije ruskoj javnosti i da bi "nezadovoljstvo javnosti ratom i spremnost da se to iskaže moglo rasti".

Sovjetski Savez je izgubio najmanje 15.000 vojnika u Avganistanu, gde je pokušao da održi komunističku vladu. Rat je dospeo u krvavu pat-poziciju i smatra se da je jedan od faktora koji je doprineo raspadu Sovjetskog Saveza.

Severodonjeck bi mogao da doživi sudbinu Marijupolja

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je u nedelju da Ukrajina dnevno gubi između 50 i 100 života na istoku zemlje. Nije dalje razjasnio, ali čini se da njegovi komentari ukazuju na vojne gubitke i znak koliko su žestoke borbe na istoku zemlje.

Ruske snage su pojačale napore da zauzmu gradove u istočnom regionu Donbasa, sa posebnim fokusom na grad Severodonjeck. Glavni štab ukrajinskih snaga saopštio je u ponedeljak u najnovijem izveštaju da je "neprijatelj" intenzivirao upotrebu aviona kako bi uništio ukrajinsku glavnu infrastrukturu u zoni aktivnih borbenih operacija.

Ukrajina je odbila 11 neprijateljskih napada na istoku u poslednja 24 sata, dodaje se u izveštaju.

Regionalni guverner Serhii Khaidai rekao je da Moskva povlači snage iz oblasti Harkov, trupe koje su bile uključene u opsadi Marijupolja. Ukrajinski komesar za ljudska prava Ljudmila Denisova rekla je da bi grad Severodonjeck mogao da doživi sudbinu sličnu Marijupolju. Severodonjeck se nalazi u oblasti Lugansk i ima oko 100.000 stanovnika.