Svijet

50.000 RUSKIH VOJNIKA OVDJE ČUVA NAJVAŽNIJU TAJNU BAZU! Otkriveno zašto Putin strahuje od ulaska Finske u NATO!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Dvije skandinavske zemlje, Švedska i Finska, su do nedavno bile neutralne zemlje, ali usled rata u Ukrajini koji traje skoro dva cijela mjeseca, odlučili su se da pokrenu proceduru prijema u NATO savez. Ruskoj Federaciji nikako ne odgovaraju nove NATO komšije.

Izvor: Profimedia/ Twitter/screenshot/@tomiahonen

Finska i Švedska bi uskoro mogle da postanu nove članovce NATO saveza. U četvrtak predsjednik Sjedinjenih Američkih Država prima lidere Finske i Švedske kako bi razgovarali o ulasku u NATO pakt. Vladimiru Putinu nikako ne odgovara širenje Alijanse blizu sjevernih granica Rusije. On je svojim postupcima prema Ukrajini zaoštrio i radikalizovao dugogodišnje dobre odnose sa skandinavskim komšijama.

Finski konsultant, komunikolog i marketinški stručnjak, Tomi Ahonen, je na svom Tviter profilu objasnio zbog čega se Moskva plaši ulaska Finske u NATO. Odgovor se krije u poluostrvu "Kola" na krajnjem sjeverozapadu Rusije koje se nalazi unutar Arktičkog kruga.

Zapadna četvrt poluostrva "Kola" jedna je od najgušćih riznica nuklearnog oružja na planeti. Ruska arktička flota u luci Murmansk ima svoje baze nuklearnih ledolomaca i podmornica koje su naoružane interkontinentalnim bojevim glavama. Takođe, na tom poluostrvu nalazi se i avio baza ruske vojske, sa strateškim nuklearnim bombarderima kao što su Tupoljev TU-160, TU-122N i TU-95.

Poluostrvo ima i raznu drugu vojnu imovinu kao i masovno stacioniranu vojsku koja čuva ogromna rudna bogatstva poluostrva poput nikla i bakra. Tu se takođe nalaze i brojne hidroelektrane. Problem koji Rusija ima sa ovim poluostrvom je u tome što je ono slabo povezano sa ostatkom države. Postoji samo jedan put i jedna željeznička pruga koje povezuju ostatak zemlje sa poluostrvom. Put između luke Murmansk i Sankt Petersburga dug je oko 700 kilometara.

"NATO snage tu imaju šansu da ugroze ovu vezu sa sjevera, iz Norveške. Na toj poziciji prema Norveškoj Rusija je odavno smjestila dvije kopnene divizije svoje vojske. Oko pedeset hiljada vojnika čuva taj prilaz i ne dozvoljava Alijansi bilo kakav prolaz", naveo je Ahonen.

Ahonen dodaje da je bezbjednosna ravnoteža ruskog poluostrva narušena ulaskom Finske u NATO.

"Cijela teritorija po dužini finske granice postaje komad zemlje koji je praktično nemoguće braniti. Snage Sjevernoatlantskog saveza iz Finske sjutra mogu presjeći ruski put do Murmanska na više stotina mjesta. Potrebno bi bilo blizu milion vojnika da zaštiti put dug oko 700 kilometara. Pritom, NATO ne bi morao da koristi svoje pozamašne snage. Diverzantska taktička grupa u ovoj šumovitoj regiji bila bi sasvim dovoljna da presječe drumsku, zeljezničku, komunikacijsku i električnu infrastrukturu Rusije čiji najveći nuklearni potencijali bi bili ozbiljno ugrođeni i logistički odsječeni od ostatka zemlje", napisao je Ahonen.

Pomenuo je i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Putin polako ide iz ukrajinskog u finski očaj", zaključio je Ahonen svoje izlaganje.