Svijet

RUSIJA IMA DOKAZE O BIOLOŠKOM ORUŽJU U UKRAJINI?! "Amerika je sve zakuvala - pokazaćemo UZNEMIRUJUĆE DOKUMENTE"!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Predstavnik Rusije u Ujedinjenim Nacijama, Vasilij Nebenzja, izjavio je da je Moskva Savetu bezbednosti UN predstavila nove dokaze o vojno-biološkoj delatnosti SAD i Ukrajine.

Izvor: YouTube/screenshot/NowThis News/Business Insider

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da je Moskva Savezu bezbednosti UN predstavila nove dokaze o vojno-biološkoj delatnosti SAD i Ukrajine i da se nada da će trajno zaustaviti aktivnosti koje ugrožavaju međunarodni mir i bezbednost.

"Odgovorna lica će biti izvedena pred lice pravde", naveo je Nebenzja.

Kako je istakao, Vašington namerno blokira pokušaje jačanja Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja.

"Američki predstavnici odbacili su naše inicijative o dopunama mera poverenja Konvencije formom izveštavanja o vojno-biološkim aktivnostima van nacionalne teritorije. Drugim rečima, Sjedinjene Američke Države namerno blokiraju pokušaje jačanja režima Konvencije o zabrani biološkog oružja", ocenio je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN o temi američkih biolaboratorija u Ukrajini.

Prema rečima Nebenzje, Ukrajina je u skladu sa međunarodnim obavezama bila dužna da pruži informacije o vojno-biološkim aktivnostima UN.

"Nastavljamo da dobijamo izuzetno uznemirujuće dokumentarne dokaze da je američko Ministarstvo odbrane direktno uključeno u realizaciju opasnih bioloških projekata u Ukrajini koji imaju znake skrivenog vojno-biološkog programa", napomenuo je predstavnik Rusije u UN.

Osvrnuo se i na planove Moskve.

"S' tim u vezi, Moskva namerava da predstavi materijale Savetu bezbednosti UN za sprovođenje istrage o vojno-biološkim aktivnostima u Ukrajini u okviru međunarodnih sporazuma, a već je dostavila SB UN nove dokaze o tim aktivnostima", saopštio je on.

Prema njegovim rečima, pomenute aktivnosti izvodile su se u centru istočne Evrope kao i u blizini zapadnih granica Rusije.

"Već smo prikupili značajnu količinu materijala koji direktno ukazuju na činjenice da su SAD i Ukrajina kršile Konvenciju, nastavljamo da prikupljamo i analiziramo te materijale. Uzimajući u obzir činjenicu da američka strana odbija bilo kakvu konstruktivnu diskusiju na ovu temu, planiramo da aktiviramo mehanizme predviđene članovima pet i šest Konvencije. Čim se završi prikupljanje materijala, predaćemo ih Savetu na istragu. Nadamo se da će to trajno zaustaviti vojno-biološke aktivnosti koje ugrožavaju međunarodni mir i bezbednost, a odgovorne izvesti pred lice pravde", zaključio je Nebenzja.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije ranije je iznelo tvrdnje da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu i bavile se, kako se navodi, između ostalog, uzročnicima kuge i antraksa.

Tagovi