Svijet

MOSKVA PRIZNALA KOJE ORUŽJE PRVI PUT KORISTI U UKRAJINI: Pogledajte moć Putinovih "jurišnika" (VIDEO)

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Oružane snage Rusije objavile su da prvi put u Ukrajini primenjuju jurišne dronove "Orlan-10".

Izvor: YouTube/Printscreen/Resboiu TV/Profimedia

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da dron "Orlan-10" može da nosi eksplozivne fragmentacione granate i objavilo video na kom se vidi kakvo je destvo ovog drona. Na videu se vidi kako se dronovi pripremaju za lansiranje i kako se u specijalne blokove postavljaju granate. Blokovi su okačeni pod krilo drona, a dron se zatim katapultira. Prikazano je kako dron baca bombe na ukrajinske vojne položaje i sam snima rezultat poraza.

"Na dron 'Orlan-10' se kače po četiri eksplozivne fragmentacione granate. Svaka granata pogađa cilj u radijusu od deset metara. U isto vreme se mogu primeniti četiri granate, ali sve zavisi od cilja i može se ispaljivati po jedna granata", rekao je vojnik bespilotne avijacije.

Saopšteno je da dronovi pronalaze ciljeve i prenose koordinate na kojoj se nalaze neprijatelji štabu.

Kako je navelo Ministarstvo odbrane Rusije, dronovi "Orlan-10" beleže koordinate na kojima se nalaze ukrajinski vojnici i nacionalistički bataljoni, koji koriste civile kao živi štit i primenjuju taktiku terorista, prave uporišta, raspoređuju samohodno artiljerijsko naoružanje, oklopnu tehniku i formiraju vojna skladišta sa municijom u objektima civilne infrastrukture.

Tagovi