FOTO, VIDEO

UŽASNI PRIZORI, MRTVI KORALI PROTEŽU SE KILOMETRIMA! Naučnici objasnili zašto umiru i šta je SPAS - ali sat otkucava!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Korali na Velikom grebenu masovno odumiru, a stručnjaci objašnjavaju šta im se dogodilo. "Imamo do kraja ove decenije da reagujemo, inače će biti prekasno"!

Izvor: YouTube/TheHindu

Klimatske promjene izazvale su novu, zabrinjavajuću epizodu na Velikom koralnom grebenu. Topla voda izazvala je izbjeljivanje korala na ovom nevjerovatnom mjestu na našoj planeti. Ovo je šesti takav događaj u istoriji, ali četvrti od 2016. što dokazuje koliko klimatske promjene narušavaju svijet u kojem živimo.

Čak 91 odsto analiziranih korala bilo je zahvaćeno efektom izbjeljivanja, koji žive, nevjerovatno jarke boje ovih bića svodi na bijelu, sivu, smeđu... Boje koje dokazuju da život napušta greben čija je ukupna površina veća od 344.000 kvadratnih kilometara.

Korali su među najživahnijim vodenim ekosistemima na planeti, i čak do trećine morskih vrsta zavisi od njih u nekom periodu života. Ali ubrzano zagrijavanje planete usled emitovanja gasova koji "zarobljavaju" toplotu izaziva natprosječne temperature na kopnu i vodi, a masovno izbjeljivanje korala je dokaz pogubnog dejstva klimatskih promjena. Pogledajte!

Dodatno uznemiruje činjenica da su korali izbledjeli uprkos La Ninji, klimatskom fenomenu koji karakterišu niže temperature širom ekvatorijalnog Pacifika. Očekivalo se da će La Ninja usporiti zagrijavanje vode dovoljno da spasi korale, ali se to nije dogodilo.

Šta je izbjeljivanje korala?

Kada se dogodi opasna ili stresna situacija, korali će izbaciti alge iz svog tkiva i time samim sebi ukinuti hranu. Ako se uslovi ne poprave, korali bukvalno umiru od gladi i ostaju njihovi bijeli "skeleti". Čak i najizdržljivijim koralima potrebno je skoro deset godina da se oporave, a stručnjaci upozoravaju da sve veća učestalost naleta izbjeljivanja značajno umanjuje šanse za oporavak.

"Događaju se izbjeljivanja sa sve manjim vremenskim razmacima, usled toplotnih talasa koji su sve bliži jedni drugima. I korali jednostavno ne mogu da se adaptiraju novonastalim uslovima. Gubimo vrijeme za njihov oporavak", upozorila je profesorka biologije na Univerzitetu Džejms Kuk.

"Da bi se korali oporavili, moramo da riješimo korijen problema - globalno zagrijavanje. Nema tih sredstava i novca koji će spriječiti izbjeljivanje korala, jedino rješenje je smanjivanje emisije štetnih gasova u ovoj deceniji", upozorila je predsjednica australijskog Klimatskog vijeća, Amanda Mekenzi.

Veliki koralni greben
Izvor: YouTube/NatGeoWild