Svijet

UKRAJINCI UNIŠTILI TENK VRIJEDAN SKORO 5 MILIONA EURA? Digli u vazduh ponos ruske vojske, pa se zahvalili NJIMA! (VIDEO)

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Tenk za koji se Rusi hvale da je najnapredniji i nepobjediv uništio je švedski ručni protivtenkovski bacač Karl Gustaf.

Izvor: Twitter/screenshot/DefenceU

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je na Tviteru snimak uništenja još jednog tenka za koji su se Rusi hvalili kao nepobjediv, T-90M "Proboj". To je drugi uništeni tenk ovog tipa za kratko vrijeme.

"U blizini Starog Saltiva, borci Teritorijalne odbrane Harkova eliminisali su još jedan novi tenk T-90M 'Proboj'. Ponos ruske tenkovske industrije uništio je švedski protivtenkovski bacač granata Karl Gustav. Zahvaljujemo se švedskom narodu i kralju na pomoći", navodi se u saopštenju..

Ukrajinska vojska je prije nekoliko dana objavila i snimak drona koji prikazuje trenutak uništenja termobaričnog višestrukog raketnog sistema, kao i jednog od onih najnaprednijih operativnih ruskih tenkova vrijednih 4,7 miliona eura, koji je zaštićen specijalnim mlaznim oklopom.

Naime, oklop na T-90M je dizajniran da eksplodira pri udaru, čime se smanjuje prodorna moć nadolazeće granate. Tenk je takođe zaštićen automatizovanim odbrambenim sistemom koji ispaljuje dimne bombe kada se laserski zrak projektila usmjeri na njega.

Tenk T-90M je zapravo poboljšana verzija modela T-90. Opremljen je najsavremenijom ruskom vojnom opremom. Rusija je prvi put upotrijebila ovaj tenk u borbama u invaziji na Ukrajinu.

Rusija je već pretrpjela ogromne gubitke na bojnom polju, navodi Jutarnji list. Prema nekim procjenama, do sada su ostali bez oko 460 tenkova. Mnogi su uništeni protivtenkovskim projektilima britanske proizvodnje Nlav, kao i oklopnim dronom.

Pogledajte snimak: