Svijet

OGLASIO SE RUSKI GENERAL, OTKRIO PLAN KIJEVA ZA ZMIJSKO OSTRVO: "To je nepromišljena provokacija Zelenskog!" (VIDEO)

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ministarstvo odbrane Rusije saopštio je u ponedeljak da je Kijev planirao veliku vojnu akciju kako bi zauzeli Zmijsko ostrvo.

Izvor: twitter/screenshot/@mod_russia

Prema rečima ruskog general-majora, Igora Konašenkova, napadi ukrajinske vojske na Zmijsko ostrvo su pojačani od 7. maja.

"Ruske oružane snage su uzvratile nekoliko očajničkih pokušaja kijevskog režima da zauzme ostrvo Zmija", izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov i dodao:

"To je rađeno po direktnom uputstvu Zelenskog, ukrajinski generalštab je, uz direktno učešće savetnika iz SAD i Velike Britanije, planirao veliku provokaciju za hvatanje Zmejnog. Kijev je u protekla dva dana napravio nekoliko očajničkih pokušaja da izvrši vazdušni i morski napad na ostrvo, što je važno za obezbeđivanje kontrole nad severozapadnim delom Crnog mora"

On je takođe napomenuo da je u roku od dva dana u vazduhu oboreno 29 ukrajinskih bespilotnih letelica, uključujući osam napadačkih "Bajraktar ​​TB-2", dok su četiri takva bespilotna letelica pogođena danas popodne.

"Neprijatelj je pretrpeo velike gubitke. U periodu odbijanja napada u rejonu Zmijskog ostrva, u vazduhu su oborena četiri ukrajinska aviona, uključujući tri Su-24 i jedan Su-27, tri helikoptera Mi-8 sa trupama, jedan helikopter Mi-24", rekao je general.

Konašenkov je napade nazvao nepromišljenom provokacijom Zelenskog i naglasio da je 50 ukrajinskih diverzanata ubijeno na moru i na obali, od kojih su tela 24 ostala na obali ostrva.

Pored toga, dodao je general-major, tokom pokušaja sletanja u noći 8. maja uništena su tri oklopna ukrajinska jurišna čamca projekta "58181 Kentaur" sa pripadnicima ukrajinske mornarice.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posjetite Mondo Pređi na sajt

Tagovi