Svijet

AMERIKA UZVRAĆA, BAJDEN POJAČAVA PRITISAK NA PUTINA : "Imamo plan, nastavljamo malo po malo da pojačavamo bol!"

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Predsednik Amerike Džozef Bajden je obećao da će pojačati pritisak na Vladimira Putina.

Izvor: Profimedia

Predsednik Amerike je obećao da će pojačati pritisak na Vladimira Putina, koji je danas održao paradu kako bi naglasio sav potencijal  nuklearnog oružja u novoj rundi zveckanja oružjem, navodi Si-En-En.

Ruska proslava Dana pobede usledila je nakon zapanjujućeg otkrića o smrtonosnim rezultatima deljenja obaveštajnih podataka SAD-a sa Ukrajinom, i nakon što je Bajden pozvao da se Kijevu doniraju čak 33 milijarde dolara oružja i pomoći u još jednom velikom koraku koji je proširio saradnju SAD-a u ratu. 

Ovakav angažman Amerikanaca bio bi nezamisliv pre invazije na Ukrajinu, posebno s obzirom da je Bajden želeo da se izbegne direktan sukob s Moskvom. Uloga SAD-a ponovno otvara pitanja o tome koliko je moguće pritiskati Putina, pre nego što Kremlj reaguje.

Javna saznanja o vrednim obaveštajnim podacima koje Zapad nudi Ukrajini mogla bi kod ruskog čelnika izazvati osećaj poniženosti i burnu reakciju, koja bi mogla da produbi sukob. Bajden je pod ogromnim pritiskom da izračuna koliko daleko može ići u pružanju pomoći napadnutoj zemlji, a da ne pređe preko "crvene linije" koju Putin nije definisao.

Rusija dosad nije pokušavala da zaustavi snabdevanje oružja u Ukrajinu preko drugih zemalja, što je potez koji bi mogao da podstakne obračun, ako se dogodi na teritoriji NATO-a. Ali mogućnost da se takvi sukobi dogode će postojati sve dok traje rat. Nema znakova da Zapad umanjuje svoju uključenost, već upravo suprotno.

"Danas sam razgovarao s čelnicima G7 i predsednikom Volodimirom Zelenskim o našem čvrstom jedinstvu i predanosti da nastavimo da jačamo Ukrajinu i malo po malo pojačavamo Putinovu bol", napisao je Bajden na Tviteru.

Bajdenov komentar je značajan jer prenosi osećaj da Amerika, nakon što je Rusiji nametnula neke od najtežih ekonomskih sankcija u istoriji, još uvijek pokušava da pojača svoj uticaj na Putina.