Svijet

ANALIZA PUTINOVOG GOVORA: Niko nije očekivao da pomene Ameriku - "Ovo obraćanje je drugačije od svih"

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Predsjednik Rusije Vladimir Putin se obratio na vojnoj paradi sa govorom koji je ovaj put bio drugačiji od dosadašnjih.

Izvor: The Telegraph/YouTube

Cijeli svijet je očekivao da će se ruski lider obratiti u podne, ali Putin se javnosti obratio ranije i to neočekivanim izjavama.

Komentatori britanskog Telegrafa koji su pratili paradu uživo su skrenuli pažnju da je njegov govor drugačiji od dosadašnjih jer je imao veoma kratak uvodni dio, i odmah je počeo da govori o glavnim temama. 

"Svi su očekivali da malo više traje poruka o Danu pobjede, povodom koje je i ova parada, ali Putin je posle svega par rečenica na tu temu, počeo da priča o ratu u Ukrajini, što je mnoge iznenadilo", istakli su komentatori.

Prvi put o Americi

Oni su primijetili još jedan veoma neobičan detalj, odnosno to što je Putin prvi put pomenuo Ameriku imenom u svom govoru.

"U Kijevu je najavljena moguća nabavka nuklearnog oružja, a NATO je počeo da preuzima vojnu kontrolu nad teritorijama koje su veoma blizu Rusije. To je predstavljalo apsolutno neprihvatljivu prijetnju za nas, i to na našim granicama. Sve je ukazivalo na to da je sukob sa neonacistima koje podržavaju Amerika i njihovi partneri, neizbježan", rekao je Putin tokom govora.

Kako ističu komentatori britanskog Telegrafa, ovo je prvi put da predsjednik Rusije govori o Americi na ovakav način.

Ništa od mobilizacije

Pojedini analitičari su predviđali da će Putin iskoristiti današnji dan kako bi objavio svjetski rat, kao i mobilizaciju kompletne vojske, dok su drugi smatrali da bi mogao da proglasi pobjedu u ratu sa Ukrajinom.

Međutim, ništa od toga se na Dan pobjede nije desilo, a analitičari smatraju da je to vjerovatno Putinova taktika.

"On ne želi da zapadne obavještajne službe zaista predvide događaje i namjerno ih demantuje. Ista situacija je bila i sa početkom ovog rata sa Ukrajinom, kada je sačekao nekoliko dana od predviđenog datuma kako bi započeo invaziju, samo da bi ismijao obavještajne službe", smatraju analitičari.