Svijet

RUSI KRŠE DOGOVOR - GRANATIRALI AUTO KOJI JE EVAKUISAO CIVILE IZ AZOVSTALJA! Kremlj sve negira, Putinova reč se poštuje!

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Još uvek je nejasno da li je prekid vatre u oblasti Azovstalj i dalje na snazi, odnosno da li se poštuje.

Izvor: Telegram/Printscreen

Puk Azov saopštio je da su ruske snage tokom prekida vatre na teritoriji čeličane Azovstal u devastiranom Marijupolju ispalile protenkovsku granatu na automobil koji je pokušao da pomogne u evakuaciji civila.

Još uvek je nejasno da li je prekid vatre u oblasti Azovstalj i dalje na snazi, odnosno da li se poštuje.

Azov je na svom Telegram kanalu objavio: "Jedan vojnik je poginuo, a šest je ranjeno u granatiranju. Neprijatelj nastavlja da krši sve dogovore i odbija da poštuje bezbednosne garancije dana za evakuaciju civila".

 CNN javlja da puk Azov ima na desetine boraca u čeličani.

Takođe, Kremlj je negirao da ruske trupe jurišaju na čeličanu Azovstalj u južnom ukrajinskom lučkom gradu Marijupolju, gde su ukrajinski borci i civili zarobljeni, i Peskov je rekao je da su u četvrtak tamo funkcionisali humanitarni koridori.

Upitan da li je tačna tvrdnja visokog ukrajinskog zvaničnika da su ruske trupe provalile na teritoriju fabrike, Dmitrij Peskov je novinare podsetio na prethodno naređenje predsednika Vladimira Putina da se ne napada. Putin je prikazan na televiziji 21. aprila kako svom ministru odbrane umesto toga govori da zatvori ogroman kompleks tako da "muva ne može da prođe".

"Bili ste svedoci, predsednik je naredio da se uzdrže od napada. Nikakva druga naređenja nisu objavljena i (humanitarni) koridori danas rade", rekao je Peskov.

Tagovi