Svijet

RAT MILIJARDERA - BIL GEJTS STRAHUJE ZBOG ILONA MASKA: "Mogao bi sve da pogorša, ne znam ŠTA NAS ČEKA!"

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Osnivač Majkrosofta kaže da bi šef Tesle mogao da propusti da cenzuriše "dezinformacije" na Tviteru nakon preuzimanja.

Izvor: YouTube/Printscreen/60 Minutes

Suosnivač Majkrosofta, Bil Gejts, priprema se za potencijalne probleme kada njegov kolega milijarder Elon Mask završi kupovinu Tvitera, rekavši da bi "zagovornik slobode govora" mogao da učini da na toj društvenoj mreži preovladavaju dezinformacije.

"On bi zapravo mogao da pogorša situaciju“, rekao je Gejts o Masku u srijedu u intervjuu za Volstrit Žurnal. Dodao je da Južnoafrikanac ima "zapanjujuću" evidenciju o izgradnji uspješnih poslova u Tesli i SpaceKs-u tako što je bio hrabriji od konkurenata.

"Malo sumnjam da će se to dogoditi ovog puta, ali treba da imamo otvoren um i nikada ne potcjenjujemo Elona", rekao je Gejts. "Još uvijek nije sasvim jasno šta će da uradi."

Gejts je tvrdio da vlade i kompanije društvenih medija nisu uspjele u potpunosti da zgusnu lažne komentare u vezi sa pandemijom Covid-19. "Kada nemate lidere od povjerenja koji govore o vakcinama, platformama je prilično teško da rade protiv toga", rekao je on. "Tako da mislim da imamo problem sa liderstvom i problem sa platformom".

Musk je prošle nedjelje postigao dogovor sa Tviterom o kupovini kompanije za 44 milijarde dolara. On je obećao da će vratiti slobodu govora platformi, izazvavši strahove od Bijele kuće do Silicijumske doline da Tviter više neće cenzurisati komentare koji establišment naziva "dezinformacijama". Administracija predsjednika Džoa Bajdena objavila je planove za stvaranje Odbora za upravljanje dezinformacijama samo dva dana nakon što su direktori Tvitera pristali da prihvate Maskovu ponudu.

 Međutim, utvrđivanje da li je govor lažan često je u oku posmatrača. Na primjer, neki komentari koji su cenzurisani na početku pandemije – kao što je teorija da je virus nastao u kineskoj laboratoriji – postali su mejnstrim u kasnijim mjesecima. Žena izabrana da predvodi Odbor za upravljanje dezinformacijama, Nina Jankovicz, i sama je širila lažne teorije zavjere, kao što je odbacivanje skandala sa laptopom Hanter Bajden kao "operacija ruskog uticaja", piše RT.

Musk je tvrdio da je "sloboda govora temelj funkcionalne demokratije". On je ismijavao one koji su kritikovali njegov dogovor na Tviteru, rekavši: "Ekstremna reakcija antitijela onih koji se plaše slobode govora."

Intervju Volstrit Žurnala desio se na dan nakon što je Gejts rekao za NBC Njuz da bi možda trebalo da postoje zakoni
"koji uspostavljaju bolju ravnotežu slobode govora u odnosu na teorije zavere koje zbunjuju ljude". U srijedu je rekao da je ranije mislio da će "ljudski sud" biti dovoljno jak da obuzda širenje apsurdnog lažnog govora.

Aktivista za vakcinu i klimatske promjene tvrdio je da zadržava mišljenje o tome da li će Musk učiniti Tviter boljim ili lošijim.


Tagovi