Svijet

"UKRAJINA NA TO NIKAD NEĆE PRISTATI": Zelenski rekao Putinu da je ruska vojska zaustavljena - "Ja ne verujem u sporazum"

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, rekao je da je protiv zamrzavanja sukoba sa Rusijom.

Izvor: YouTube/Screenshot/CNN/Profimedia

Zelenski je govoreći na samitu Saveta izvršnih direktora "Vol strit žurnala" u utorak uveče, rekao da mogući prekid vatre u ratu u Ukrajini "ne znači da će ruske trupe isto poštovati, i da bi to onda postao "zamrznuti sukob".

"Nećemo pristati na zamrznuti konflikt. Ja sam protiv toga, neće biti takvog dokumenta. Mi se nismo povukli iz Minska, Rusija se povukla iz njega 24. februara. Jesu, i Ukrajina sigurno više neće ići u takvu močvaru", rekao je on komentarišući sporazume iz Minska koje je okrivio za početak rata u Ukrajini u februaru.

Zelenski je istakao da ne vidi želju Ruske Federacije da radi na pronalaženju rešenja za prekid vatre.

"Ako budemo imali sastanak sa predsednikom Putinom, onda se možda možemo lično dogovoriti sa njim. On bi trebalo da se obaveže na prekid vatre, po mogućnosti javni, onda možemo da verujemo u to", rekao je predsednik.

On je rekao da "najpre mora da preduzme odgovarajuće korake da se zaustavi rat, onda će diplomatija ući u igru”.

"Poželjno je da završimo prvu etapu i to smo uradili - da zaustavimo Rusiju u napredovanju. Druga etapa je da učinimo što više da se Rusija povuče sa naše teritorije. Sada smo u drugoj fazi. Treća faza je vraćanje što je moguće više teritorijalnog integriteta", rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, "tamo gde je moguće obnoviti teritorijalni integritet i pronaći kompromise kroz dijalog, a ne ratom, Ukrajina će to i učiniti, ali pokazujući svoju poziciju kao ravnopravan partner u svakom dijalogu".

Zelenski je napomenuo da ukrajinski prestavnici komuniciraju na nivou pregovarača.

"Ja baš ne verujem u takve sporazume. Ipak, važno je razgovarati, ali dok predsednik Ruske Federacije lično to ne kaže zvanično, bilo kakav sporazum neće značiti ništa", rekao je Zelenski.

Tagovi