Svijet

PRST U OKO AMERICI, KINA IH RAZOTKRILA: Objavili mapu širenja na istok, i Putin je na ovo upozoravao - PREVARILI SU NAS!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Džao Liđijan na svom Tviteru objavio mapu iz 1990. godine i drugu iz 2019. godine na kojima se jasno uočava koliko je NATO proširio svoje prisustvo na istok.

Izvor: Profimedia

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan na svom Tviteru  je objavio mapu širenja Severnoatlantske alijanse na istok, pa sarkastično komentarisao: "Obećanje da se NATO neće širiti 'ni za pedalj na istok' u stvarnosti izgleda ovako".

On je postavio dve mape, jednu iz 1990. godine i drugu iz 2019. na kojima se jasno uočava na koliko država je Alijansa proširila prisustvo, i to baš prema istoku. Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je rekao da je Rusija obmanuta prethodnim obećanjima NATO.

 "Ni pedalj na istok – rekli su nam devedesetih. I šta? Prevarili su nas. Pet talasa širenja NATO. A sada, molim vas, u Rumuniji, u Poljskoj, postoje odgovarajući sistemi. O tome se radi. Mi nikoga ne ugrožavamo. Jesmo li došli na granice Sjedinjenih Američkih Država? Ili na granice Velike Britanije? Oni su došli kod nas", istakao je Putin.

Liđijan je i ranije prozivao SAD, kada je na Tviteru objavio karikaturu u kojoj se narugao zahtevima Vašingtona da se stane na njihovu stranu.

"Kada SAD primoravaju druge da zauzmu stranu, to u stvari znači... 'Stani (na moju) stranu!", naveo je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, dodajući karikaturu ruke u bojama zastave SAD koja drži pištolj uz slepoočnicu druge osobe.

Tagovi