Svijet

"OVO JE TEŽAK UDARAC - TRAŽIMO HITNO IZVINJENJE!" Izraelci BESNI na Lavrova - Odnosi sa Rusijom su se POGORŠALI!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Izraelci traže izvinjenje zbog reči ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Izvor: YouTube/printscreen/Sky News

Izrael je osudio izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova koji je sugerisao da "Adolf Hitler ima jevrejske korene".

"Cilj takvih laži je da se Jevreji optuže za neke od najgnusnijih zločina u istoriji počinjenih nad njima", rekao je izraelski premijer Naftali Benet. "Korišćenje Holokausta od strane jevrejskog naroda u političke svrhe mora odmah prestati", dodao je Benet.

Traže izvinjenje

Šef izraelske diplomatije Jair Lapid zatražio je izvinjeje od Lavrova i pozvao ruskog ambasadora na razgovore. Ruski ministar spoljnih poslova dao je kontroverznu izjavu u nedelju na italijanskoj televiziji.

Izraelski ministar je rekao da je tvrdnja da je Hitler jevrejskog porekla kao da kaže da su Jevreji počinili zločine protiv sebe. Optužbu da su Jevreji antisemiti nazvao je "najnižim stepenom rasizma".

Tokom intervjua za italijansku televiziju Rete 4, Lavrov je upitan kako Rusija može da kaže da će "denacifikovati" Ukrajinu kada je njen predsednik Volodimir Zelenski Jevrej.

"Kada kažu 'kakva je to nacifikacija ako smo Jevreji', mislim da je i Hitler imao jevrejske korene, tako da to ništa ne znači", rekao je Lavrov. "Odavno smo slušali kako mudri Jevreji govore da su najveći antisemiti sami Jevreji", dodao je ruski ministar.

"Uvreda i težak udarac"

Dani Dajan, direktor Jad Vašema, izraelskog spomenika koji je napravljen za šest miliona Jevreja ubijenih u holokaustu, rekao je da su Lavrovljeve izjave "uvreda i težak udarac za žrtve pravog nacizma".

Kan Dajan je za Radio rekao da Lavrov širi "antisemitsku teoriju zavere koja nema osnove u činjenicama". Identitet jednog od Hitlerovih dedova je nepoznat i već je rečeno, bez dokaza, da bi mogao biti Jevrejin, piše Rojters.

Pogoršani odnosi

Lapid je odbacio Lavrovljevu tvrdnju da su ukrajinska vlada i vojska pod nacističkim uticajem. "Ukrajinci nisu nacisti. Jedini nacisti su bili nacisti, i oni su sprovodili sistematsko uništavanje jevrejskog naroda", rekao je Lapid, čiji je deda poginuo u Holokaustu.

Portparol nemačke vlade rekao je u ponedeljak da su tvrdnje ruskog ministra o Hitleru "apsurdna" propaganda.

Izrael je izrazio podršku Ukrajini nakon što ju je Rusija napala u februaru, ali ne želeći da pogorša odnose sa Rusijom, važnim igračem u susednoj Siriji, Izrael je u početku izbegavao direktne kritike Moskve i nije uveo sankcije ruskim oligarsima.

Odnosi su se u međuvremenu pogoršali. Lapid, budući izraelski premijer prema sporazumu o podeli sa Benetom, optužio je Rusiju prošlog meseca da je počinila ratne zločine u Ukrajini.

Tagovi