Svijet

VODE PARALELNE PREGOVORE SA ZELENSKIM I PUTINOM: Turska se bori za kraj rata u Ukrajini - poslala UPOZORENJE MOSKVI!

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Ministar spoljnih poslova Turske, Mevlut Čavušoglu, nakon posjete zemljama Latinske Amerike izjavio je u nedjelju da ova zemlja nastavlja da se zalaže za organizaciju sastanka državnog vrha Rusije i Ukrajine.

Izvor: Youtube/screenshote Anlatılmayan Bilgiler

Čavušoglu je u svijetlu najave posjete predsjednika Brazila, Žaira Bolsonara, da će posjetiti Rusiju kako bi razgovarao o situaciji u Ukrajini, rekao da Redžep Tajip Erdogan i dalje ulaže napore da organizuje sastanak Putin-Zelenski. 

"Naš predsjednik vodi pregovore sa oba lidera. Erdoganov jedini cilj je da riješi sukob u Ukrajini i popravi ograde između Putina i Zelenskog. Iskreno nastavljamo sa našim naporima. I naš predsjednik ih zove kada je potrebno, a oni njega", rekao je ministar inostranih poslova u nedjelju, citirao novine Sabah.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu posle posjete zemljama Latinske Amerike izjavio je da će NATO dati adekvatan odgovor Rusiji u slučaju napada na jednog od njenih saveznika.

"Pozicija NATO-a je jasna. Alijansa nema namjeru da se miješa u ukrajinski sukob, istakao je najviši turski diplomata, dodajući da ćemo „u slučaju najmanjeg napada na bilo kog saveznika odgovoriti adekvatno", rekao je on.

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro najavio je spremnost da organizuje posjetu lidera niza država, uključujući predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, Rusiji radi rješavanja situacije u Ukrajini, izjavio je u nedjelju najviši turski diplomata Mevlut Čavušoglu posle posjete zemljama Latinske Amerike.

"Venecuela ima dobre odnose sa Rusijom. I Brazil i Venecuela su rekli da rat treba zaustaviti. Brazilski predsjednik je rekao da ako to koristi predsjedniku Erdoganu može da organizuje posjetu Moskvi zajedno sa liderima brojnih država. Rekli smo da bismo željeli da doprinesemo na te napore. Mi ćemo se pozabaviti tim pitanjem i dati odgovor", rekao je ministar inostranih poslova, citirao je list Sabah.

On nije naveo detalje o tome kada bi takva posjeta mogla biti održana i ko bi u njoj mogao da učestvuje. Ranije portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije isključio mogućnost da se održi sastanak Putina i Zelenskog, dodajući ipak da treba da se pripremi kako bi bio plodonosan.


Tagovi