Svijet

UKRAJINSKI AMBASADOR POLJULJAO MEĐUNARODNI MIR? Evo šta je rekao o Trećem svjetskom ratu, tvrdi da je SVE BILO UZALUDNO

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Ukrajinski ambasador u Njemačkoj, Andrij Melnik, rekao je u nedjelju u intervjuu za "Bild" da je Treći svjetski rat već počeo kada je počeo rat u Ukrajini.

Izvor: YouTube/Prinstcreen/phoenix

Prema riječima ukrajinskog ambasadora Evropa i sile okupljene oko SAD pokušavaju da spreče da ruski rat u Ukrajini eskalira u Treći svetski rat, ali on je već počeo. On stoga kaže da je besmislica plašiti se davanja oružja Oružanim snagama Ukrajine.

"Strah da se isporučivanjem oružja postane strana u ratu je potpuna besmislica. Za Putina je Njemačka već dugo bila strana u ratu. Svako ko želi da spriječi eskalaciju rata mora da nam pomogne da sada Putina postavimo na njegovo mjesto. Pobjeda u Ukrajini bila bi najgora stvar koja bi mogla da se desi Njemačkoj", rekao je Melnik.

Prema njegovim reijčima, nada se da će svi shvatiti da Vladimir Putin želi novi imperijalistički svjetski poredak sa manjim NATO-om koji više ne uključuje zemlje bivšeg istočnog bloka. Dakle, Putin vodi ovaj razarajući rat protiv cijelog Zapada, protiv čitavog njegovog sistema vrijednosti.

"Treći svjetski rat je već počeo. Putinov napad na Ukrajinu pogađa sve, uključujući i Njemce, ali još ne vojno", rekao je ambasador.

O inertnosti njemačke politike, prema riječima diplomate, svjedoči činjenica da niko od članova njemačke vlade do sada nije posjetio Kijev. Kancelar Olaf Šolc se vjerovatno ponaša na isti način kao i njegova prethodnica Angela Merkel: sačekajte i vidite kako će se stvari odvijati, a zatim razmislite da li treba donijeti odluku ili ne.

"Ono što njemačkoj vladi nedostaje su mašta i hrabrost. Uvjeren sam da bi mnogi Njemci željeli da imaju energičnog kancelara. Rat zahtijeva brza rješenja, ali Njemačka nastavlja da se bori sama sa sobom, savezna vlada je veoma dobra u opravdavanju i davanju apsurdnih izgovora za svoj nerad", rekao je ambasador.

On je ovonedjeljnu odluku da se Ukrajini isporuči 30 tenkova "Gepard" nazvao korakom u pravom smjeru, ali još uvijek nedovoljnom. Štaviše, ovim tenkovima nedostaje municije i stari su 40 godina, dok je za poraz Rusije potrebno najsavremenije njemačko oružje.

Melnik je iznio šta bi Ukrajina željela da dobije od Njemačke što je prije moguće: 88 tenkova Leopard, 100 tenkova Marder, samohodnih haubica i još mnogo toga. On smatra da bi bio važan njemački zakon o lend-lizu sličan američkom i dugoročni savez protiv Rusije. On je priznao da je svojim izjavama iznervirao mnoge ljude u Njemačkoj, ali je uvjerio da je zapravo "veoma zahvalan Njemačkoj na bilo kakvoj pomoći".


Tagovi