Svijet

"RUSIJA IM JE PRETILA, HOĆE DA IH ZASTRAŠE!" NATO šef odlučio - ove dve države će moći da BRZO pristupe Alijansi!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govorio je o ulasku Finske i Švedske u Alijansu.

Izvor: Profimedia

Ako Finska i Švedska odluče da apliciraju za NATO, proces pristupanja će "ići brzo" i privremene mere će biti uvedene dok ne postanu formalne članice Alijanse, izjavio je u četvrtak generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Mi smo u dijalogu sa Finskom i Švedskom i to je njihova odluka. Ali ako odluče da se prijave, Finska i Švedska će imati toplu dobrodošlicu i očekujem da će proces ići brzo", rekao je on novinarima, prenosi CNN.

"Ovo se u osnovi odnosi na pravo svake nacije u Evropi da odlučuje o svojoj budućnosti. Dakle, kada Rusija na neki način pokušava da preti, da zastraši Finsku i Švedsku da ne apliciraju, to samo pokazuje kako Rusija ne poštuje osnovno pravo svake nacije da izabere sopstveni put", dodao je Stoltenberg.

Dodao je da je siguran da se mogu naći dogovor za prelazni period između prijave dve skandinavske zemlje i formalne ratifikacije u parlamentima svih 30 članica NATO-a.

"Realnost je da su Finska i Švedska već veoma bliske NATO-u i da radimo zajedno, vežbamo zajedno. I čim donesemo odluku da ih pozovemo, to će poslati snažnu političku poruku da je bezbednost Finske i Švedske bitna za sve NATO saveznike", nastavio je on.

Rusija, sa kojom Finska deli granicu od 1.300 kilometara, saopštila je da će rasporediti nuklearno oružje i hipersonične rakete u svojoj baltičkoj enklavi Kalinjingrad ako Finska i Švedska odluče da se pridruže NATO-u.