Svijet

OGLASIO SE VLASNIK ČELIČANE U MARIJUPOLJU - IZNIO STRAŠNE PODATKE: Ovo je tragedija, civili će umrijeti od gladi i žeđi!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Oglasio se vlasnik čeličane u Marijupolju.

Izvor: Profimedia/TASS

Stotine, a možda čak i hiljade Ukrajinaca nalaze se utočište ispod čeličane Azovstal u Mariupolju. Smatra se da je to konačno uporište ukrajinskog otpora u gradu, piše Sky News.

Izvršni direktor Metinvest Holdinga, koji je vlasnik čeličane, rekao je da oni koji su zarobljeni u kompleksu vjerovatno ostaju bez hrane i vode.

Jurij Riženkov je rekao za Skaj njuz da su pripremljene zalihe hrane i vode trebalo da traju tri nedjelje, ali da su civili i vojnici sada zarobljeni skoro dva mjeseca.

On je rekao da ne zna koliko je zaposlenih još u fabrici, ali se čini da je to "humanitarna katastrofa". Pokušali su da se evakuišu civili, ali "kad god su ljudi pokušali da izađu, ruske trupe su pucale na njih", rekao je on.

On je situaciju opisao kao "pravu tragediju".

Podsjetimo, prije nekoliko dana Institut za proučavanje rata u svojoj najnovijoj analizi sukoba napisao je da Rusija planira da "izgladni preostale vojnike i civile u železari Azovstal u Mariupolju i malo je vjerovatno da će dozvoliti da zarobljeni civili odu".

Tagovi