Svijet

NIKAD SE NE POJAVLJUJE U MEDIJIMA, A GLAVNI JE U UKRAJINSKOJ VOJSCI: Zelenski ga usred rata unaprijedio u GENERALA!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Iako ga nema često u javnosti, on stoji na čelu ukrajinske vojske u toku rata protiv Ukrajine.

Izvor: YouTube/Printscreen/ in time Ukraine

Dok je komandant Azova Denis Prokopenko okružen ruskim snagama u Marijupolju,  pažnja svjetske javnosti tokom rata u Ukrajini sve više je okrenuta i ka vrhovnom komandantu ukrajinskih oružanih snaga, Valeriju Zalužniju. Iako je od početka ruske ofanzive u sjenci predsjednika i glavnokomandujućeg Volodimira Zelenskog, ovaj ukrajinski general (48) je u toku rata unaprijeđen u čin generala - i to upravo ukazom predsjednika Ukrajine.

U tamošnjoj vojsci ne postoji viši čin od tog, a Zalužni ga je dobio posle 24 godine službe u vojsci, u kojoj je još od 1997, kada je završio Nacionalni univerzitet odbrane Ivan Černjahovski.

'Gvožđe nesalomivo gvožđe'

Iako se glavnokomandujući na sve načine trudi da izbjegne status poznate ličnosti, njegov dosadašnji uspjeh u suzbijanju ruskih ofanziva učinio je da mu poštovaoci nametnu i nadimak - "Zalizni Nezlamni Zalužni" - u prevodu, Gvožđe nesalomivo gvožđe.

On je glavnokomandujući ukrajinske vojske od jula 2021, a njegovi javni nastupi ukazuju na to da je aktivno pripremao armiju za sukobe od septembra 2021. "Uvijek sam kada sam o tome pričao od kada sam preuzeo dužnost, prijetnja potpunom agresijom je bila očigledna", rekao je tada u intervjuu za Radio Svoboda.

"Naš zadatak kao Oružanih snaga je da ne čekamo propust sa neba. Moramo se pripremiti za to. I činimo sve što možemo da budemo spremni. Sa svoje strane, izvodimo niz vježbi", dodao je on.

U januaru 2022. Zalužni je razgovarao sa vojnim komitetom NATO-a, najvišim tijelom savezničkih oficira, i obavijestio ih da je ukrajinska vojska spremna: "Podsjetio sam saveznike da naš rat traje od 2014. i da radimo svoj posao od tada", rekao je on za nacionalnu novinsku agenciju Ukrinform nakon tog sastanka.

Vođa 'potpuno različitih ljudi'

Komandant Valerij Zalužni kaže da je ukrajinska vojska popunjena mladim, profesionalnim vojnicima i budućim vođama:

"To su potpuno drugačiji ljudi, a ne kao mi kad smo bili potporučnici. Oni nose klice koje će za pet godina potpuno promijeniti vojsku. Skoro svi dobro znaju strani jezik, dobro rade sa gedžetima, načitani su", rekao je on. rekao je za ArmiInform. "Oni nisu žrtveni jarci, kao oni u ruskoj vojsci, već naši pravi saradnici koji će uskoro zamijeniti današnje oficire. Već smo započeli ovaj proces i nema nazad", dodao je on. "Neće samo ukrajinsko društvo dozvoliti da vratimo vojsku u 2013. godinu".

Tagovi