Svijet

PUTIN ODLIKOVAO BRIGADU NAKON MASAKRA U BUČI! Sada su gardisti - isplivala fotografija OZLOGLAŠENIH vojnika (FOTO)

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Predsjednik Rusije Vladimir Putin odlikovao je vojnike koji su navodno počinili ratne zločine u Buči.

Izvor: Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin dodijelio je u ponedjeljak počasti vojnoj brigadi koju Ukrajina optužuje da je počinila ratne zločine u Buči, predgrađu Kijeva, gdje su masovne grobnice i dokazi o mučenju izazvali šok širom svijeta, prenio je Vašington post.

Putin je u predsjedničkom ukazu pohvalio 64. motorizovanu brigadu za "masovno herojstvo i hrabrost" i za "istaknuće u vojnim akcijama za zaštitu otadžbine i državnih interesa". Brigadi je dodijeljena čast da postane "garda", čime je svoj naziv nadogradila u "64. gardijska motorizovana brigada".

"Odlučne i vješte akcije pripadnika brigade tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini primjer su izvršenja vojnog zadatka, hrabrosti, odlučnosti i velikog profesionalizma", napisao je Putin u poruci vojnicima. Kremlj ne precizira gdje se oni sada nalaze, koja je njihova misija ili gdje su raspoređeni.

Ministarstvo odbrane Ukrajine je ovog mjeseca optužilo brigadu da su njeni vojnici "ratni zločinci i da su direktno umiješani u činjenje ratnih zločina protiv naroda Ukrajine u Buči". Posle ubistava, ukrajinska vojna obavještajna služba objavila je i spisak sa imenima i ličnim podacima navodnih pripadnika brigade.

Buča masovna grobnica
Izvor: YouTube/VOA News

Kada su se ruske trupe ovog mjeseca povukle iz regiona glavnog grada, ostavile su za sobom jezive ostatke onoga što su Ukrajina i mnogi svjetski lideri označili kao ratne zločine.

Na fotografiji se vidi da su pripadnici ove brigade mahom ljudi iz etničkih manjina u Rusiji, mongolskog porijekla i sa sjevera Kavkaza.

Izvor: Instagram/printscreen

Glavni ukrajinski pregovarač na mirovnim pregovorima, 50-godišnji Mihail Podoljak, napisao je na Tviteru: "Dok se debata o tome da li se ruski zločini u Ukrajini kvalifikuju kao genocid, Rusija nastavlja da se smije u lice svijeta. Putin je brigadi u Buči dodijelio počasnu titulu 'Za herojstvo i hrabrost'".

Moskva je negirala krivicu za događaje u Buči, što je izazvalo oštre riječi i dodatne sankcije od strane svjetskih lidera, uključujući predsjednika Bajdena, koji je tamošnje postupke Rusije opisao kao "ratne zločine".

Tagovi