Svijet

POSLEDNJE UKRAJINSKO UPORIŠTE U MARIJUPOLJU! Ruske snage jurišaju na fabriku Azovstal - sve će biti gotovo DANAS?

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Basurin, predstavnik narodne milicije DNR negira izvještaje ukrajinskih zvaničnika da se mnogi civili, uključujući djecu, kriju u Azovstalu.

Izvor: Profimedia

Specijalne ruske snage sada jurišaju na fabriku gvožđa i čelika Azovstal u Marijupolju, gdje se kriju poslednje ukrajinske trupe, saopštio je predstavnik narodne milicije samoproglašene Donjecke narodne republike Eduard Basurin.

Basurin je rekao za TV kanal Rusija 24 da posebno odabranim "jurišnim grupama" pomažu ruska avijacija i artiljerija. Basurin takođe negira izvještaje ukrajinskih zvaničnika da se mnogi civili, uključujući djecu, kriju u Azovstalu - ogromnoj industrijskoj zoni u centru grada.

Prošle nedelje je rekao da ukrajinske trupe treba da budu "istjerane" iz fabrike. Ukrajinski branioci su kasnije rekli da su Rusi bacili nepoznatu "supstancu" iz drona - ali ova tvrdnja nije zvanično potvrđena.

Marijupolj, strateška luka na obali Azovskog mora sa više od 400.000 stanovnika prije rata, opsjednut je od strane ruskih trupa od početka marta, prenosi CNN. Gradske vlasti kažu da je Marijupolj razoren teškim granatiranjem i vazdušnim udarima i da je poginulo na hiljade civila.

Ranije danas, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije pozvalo je ukrajinsku vojsku u Marijupolju da se preda, a ne da se bori za ideje nacizma i garantuje im život, izjavio je u utorak načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.

Tagovi