Svijet

RUSKA VOJSKA DOBIJA POJAČANJE?! PUTINOV GENERAL JE KLJUČNI ČOVEK: Evo šta na to kaže Pentagon

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Stotine sirijskih boraca koji su obučavani u Rusiji se navodno prijavilo da učestvuje u ratu u Ukrajini.

Izvor: Profimedia

Tokom posete Siriji 2017. godine, Vladimir Putin je pohvalio sirijskog generala čija je divizija igrala ključnu ulogu u porazu pobunjenika u dugotrajnom građanskom ratu u zemlji. Ruski predsednik mu je rekao da će njegova saradnja sa ruskim trupama "dovesti do velikih uspeha u budućnosti".

Članovi brigade generala Suheila al-Hasana se nalaze među stotinama sirijskih boraca obučenih u Rusiji koji su se navodno prijavili da se bore zajedno sa ruskim trupama u Ukrajini. Tu formaciju čine sirijski vojnici, bivši pobunjenici i iskusni borci koji su se godinama borili protiv Islamske države u pustinji Sirije.

Čini se da je do sada samo mali broj stigao u Rusiju na vojnu obuku pre raspoređivanja na linije fronta. Iako su se zvaničnici Kremlja hvalili početkom rata sa više od 16.000 prijava sa Bliskog istoka, američki zvaničnici i aktivisti koji nadgledaju Siriju kažu da još uvek nije bio značajan broj boraca iz regiona koji su se pridružili ratu u Ukrajini.

Analitičari, međutim, kažu da bi se to moglo promeniti dok se Rusija priprema za sledeću fazu bitke sa ofanzivom punog kapaciteta na istoku Ukrajine. Oni veruju da je veća verovatnoća da će borci iz Sirije biti raspoređeni u narednim nedeljama, posebno nakon što je Putin imenovao generala Aleksandra Dvornikova, koji je komandovao ruskom vojskom u Siriji, za novog ratnog komandanta u Ukrajini.

Iako neki postavljaju pitanje koliko bi sirijski borci bili efikasni u Ukrajini, oni bi mogli biti dovedeni ako je potrebno više snaga da opsednu gradove ili da nadoknade sve veće žrtve. Dvornikov je dobro upoznat sa višestrukim paravojnim snagama u Siriji koje je obučavala Rusija dok je nadgledao strategiju nemilosrdne opsade i bombardovanja gradova koje drži opozicija u Siriji do pokornosti.

"Rusija se priprema za veću bitku" u Ukrajini i verovatno će učestvovati sirijski borci, rekao je Ahmad Hamada, prebeg iz sirijske vojske koji je sada vojni analitičar sa sedištem u Turskoj.  Posmatrači i aktivisti u Siriji kažu da su Rusi aktivno regrutovali u Siriji za rat u Ukrajini, posebno među borcima obučenim u Rusiji.

Rami Abdurahman, koji vodi Sirijsku organizaciju za ljudska prava sa sedištem u Britaniji, opozicioni ratni posmatrač, izvestio je da se do sada prijavilo oko 40.000 ljudi, 22.000 u ruskoj vojsci i oko 18.000 kod ruskog privatnog izvođača Vagner grupe.

Oko 700 pripadnika Al-Hassanove 25. divizije specijalnih misija, poznatih u Siriji kao "Snaga tigrova", napustilo je Siriju proteklih nedelja da bi se borilo zajedno sa ruskim snagama, rekao je Abdurahman. Brojevi se ne mogu nezavisno potvrditi.

"Rusi traže iskusne borce. Oni ne žele nikoga koga nisu obučili Rusi", rekao je Abdurahman.

Al-Hasan je "jedan od ljudi Rusije i Rusija će zavisiti od njega", rekao je Omar Abu Lejla, evropski aktivista koji vodi DeirEzor 24, grupu za praćenje rata u Siriji. Stotine boraca iz 5. divizije i brigade Kuds registrovano je u ruskoj bazi Hmeimem u zapadnoj Siriji, koja predvodi napore za regrutaciju, i čekaju naređenja, rekao je on.

Ranije ovog meseca, portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da SAD imaju indicije da Vagner grupa pokušava da regrutuje borce, uglavnom sa Bliskog istoka, koji će biti raspodeljeni u regionu Donbasa na istoku Ukrajine. Ali on je rekao da nema "nekakvih konkretnih informacija" o broju regrutovanih. "Pošto nismo na terenu, nemamo dokaz da se sprema pojačanje", dodao je on.

Sirijski i palestinski zvaničnici u Siriji smanjili su izveštaje o borcima koji idu u Ukrajinu. Sirijska vlada je verovatno oprezna da se sirijski borci hrle u Ukrajinu, otvarajući mogućnosti na linijama fronta koje bi njeni brojni protivnici mogli da iskoriste.