Svijet

UKRAJINA NA KORAK DO CILJA! Zelenski predao VAŽAN DOKUMENT od kog zavisi budućnost Kijeva, pa poručio jedno!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Zelenski je predao završen dokument izaslaniku EU u Ukrajini.

Izvor: Profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je zvanično predao izaslaniku EU popunjen upitnik o pristupanju Ukrajine EU i rekao da vjeruje da će ovaj korak dovesti do toga da njegova zemlja u narednim nedjeljama dobije status kandidata.

Upitnik, koji služi kao polazna tačka za EU ​​za pokretanje pristupnih pregovora, predala je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ukrajinskom predsjedniku tokom posjete Kijevu 8. aprila. Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji nakon što je počela ruska invazija 24. februara.

Složen i dugotrajan proces

Proces pristupanja Evropskoj uniji je složen i dugotrajan, a čak i ako Komisija pozitivno ocijeni spremnost zemlje kandidata, do stvarnog otvaranja pregovora mogu proći godine.

Von der Lajen je ukrajinskom predsjedniku obećala da će prvi koraci Ukrajine ka članstvu u EU biti ubrzani, rekavši da "neće biti pitanje godina kao obično, već misli da će to biti pitanje nedjelja".

Zelenski je predao završen dokument izaslaniku EU u Ukrajini, navodi se na snimku sastanka koji je objavila njegova vlada.

"Čvrsto vjerujemo da će se ovaj proces davanje statusa kandidata odvijati u narednim nedjeljama i da će biti pozitivan za istoriju našeg naroda, s obzirom na cijenu koju su platili na putu ka nezavisnosti i demokratiji", rekao je Zelenski na sastanku.

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika rekao je ranije u ponedjeljak da očekuje da Ukrajina dobije status kandidata u junu na sastanku Evropskog savjeta koji okuplja lidere zemalja članica EU.