Svijet

UKRAJINCI "UVREDILI" RUSIJU - SRUŠILI SPOMENIK SLAVNOM MARŠALU! Uz poruku Moskvi objavljen i snimak uništavanja (VIDEO)

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak nakon uklanjanja spomenika maršalu Georgiju Žukovu.

Izvor: YouTube/screenshot/ Ukrinform TV

Uklonjen je spomenik sovjetskom maršalu Georgiju Žukovu u Harkovu, rekao je Kostjantin Nemičev, vođa jedinice Azov u ​​ovom gradu. On je tu vest objavio na Telegramu, a uz poruku Nemičev je objavio i snimak uklanjanja spomenika sovjetskom maršalu, prenosi Ukrinform.

"Specijalna jedinica KRAKEN demontirala je spomenik Putinovom idolu, maršalu mesaru Žukovu", napisao je Nemičev. Prema njegovim rečima, Žukov je odgovoran za smrt 400.000 Ukrajinaca, represiju, pljačku i masovna streljanja.

"Svi ovi zločini su danas relevantniji za rusku vojsku nego ikada ranije. Putin je želeo pravu dekomunizaciju - dobio je!", rekao je Nemičev.

Žukov
Izvor: Youtube/Игорь Замараев

Georgij Žukov bio je jedan od najuspešnijih komandanata u Drugom svetskom ratu, a pod njegovom komandom sovjetski vojnici ostvarili su neke od najveći pobeda - u bici za Moskvu, odbranu i probijanje nacisticke blokade Lenjingrada, Staljingradskoj bici i Berlinu

Žukov je četiri puta proglašavan za Heroja Sovjetskog Saveza, a kao komandant Prvog beloruskog fronta ušao je u Berlin 1945. godine i formalno primio kapitulaciju Nemačke.

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak nakon uklanjanja spomenika maršalu Georgiju Žukovu u Harkovu u Ukrajini, a zbog vređanja sećanja na branioce otadžbine.


Tagovi