Svijet

ŠOK VIJESTI IZ RUSIJE, SERGEJ ŠOJGU DOŽIVIO JAK SRČANI UDAR: "Mogao bi da ostane invalid", evo gdje se sada nalazi

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Smatra se da je Šojgu (66) sada na intenzivnoj njezi nakon što je doživio jak srčani udar.

Izvor: Screenshot/Youtube/Ruptly

Rusko-izraelski biznismen, Leonid Nevzlin, izjavio je da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu doživio jak srčani udar, a prema njegovim riječima, ruski ministar odbrane bi "mogao da ostane i invalid". 

Šojgu, koji je deceniju bio Putinova desna ruka i vođa ruske vojske, bio je oslonac u ranim nedjeljama rata u Ukrajini, ali je nedavno nestao sa redovnih brifinga u Kremlju. Postojale su sumnje o tenzijama između Putina i Šojgua krajem marta zbog sporog napredovanja invazije, a američki obavještajci sugerišu da su se dvojica posvađali kada je Putin saznao za razmjere ruskih gubitaka u Ukrajini.

Smatra se da je Šojgu (66) sada na intenzivnoj njezi nakon što je doživio jak srčani udar koji "nije mogao da se desi prirodnim uzrocima“, prema riječima Leonida Nevzlina.

Šojgu je posljednji put viđen u srijedu na video-konferenciji sa Putinom i drugim ministrima o razvoju Arktika, ali nije govorio, a postoje spekulacije da Kremlj koristi ranije snimljene snimke Šojgua od njegovog povlačenja iz javnih nastupa prije nekoliko nedjelja.

Nevzlin, bivši medijski mogul i najviši naftni direktor, jedan je od nekoliko ruskih biznismena koji su bili primorani da pobjegnu kada su bili na meti Kremlja 2003. godine, nakon što je Putin odlučio da zauzme naftnu kompaniju Jukos.

Osuđen je u odsustvu na doživotni zatvor 2008. godine pošto je Kremlj proganjao najviše rukovodioce Jukosa, a prošlog mjeseca je objavio da se odriče ruskog pasoša i izjavio da "sve što Putin dotakne umire".

Pozivajući se na izvore u Moskvi, Nevzlin je danas izjavio: "Vijest iz mojih izvora u Moskvi: Šojgu je ispao iz igre, može postati invalid ako preživi. Iznenada je dobio jak srčani udar, na intenzivnoj je njezi, priključen je na aparate. Priča se i o raznim uzrocima infarkta“, rekao je Nevzlin, prenose ukrajinski mediji.

Tagovi