Svijet

PUTIN PRIZNAO DA JE RUSIJA U VELIKOM PROBLEMU: Zbog ovoga mu treba Evropa - otkrio pakleni plan! (VIDEO)

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin, je u četvrtak na skupu o situaciji u sektoru nafte i gasa rekao da devizno tržište ove zemlje mora biti spremno za značajno poveća udio obračuna u rubljama.

Izvor: Profimedia

Putin je tokom obraćanja poručio da tržište mora da se pripremi za prelazak na obračune u nacionalnim valutama što prije.

"Generalno, namjeravamo da radikalno povećamo učešće obračuna u nacionalnim valutama u spoljnotrgovinskom sistemu. U ovim oblastima se već preduzimaju važni koraci, a ključni zadatak je da pripremimo naše devizno tržište za takvu tranziciju kako bismo bilo koja strana valuta se može slobodno i u potrebnom iznosu zamijeniti u ruske rublje", rekao je on.

On je istakao da je odbacivanje nepouzdanih valutnih nadležnosti strateški zadatak. Prema njegovim riječima, to je važno za održavanje i povećanje obima spoljnotrgovinske razmjene, uspostavljanje stabilnih veza "sa predvidljivim partnerima koji vjeruju u riječ i cijene svoju poslovnu reputaciju".

Putin je istakao da se ruski naftni i gasni sektor suočava sa problemima, od kojih je najakutniji povezan sa kršenjem logistike izvoznih isporuka. Osim toga, ima i propusta u plaćanju ruskih energenata, jer banke iz zapadnih zemalja odlažu prenos plaćanja.

On je naveo da zemlje Zapada priznaju da ne mogu bez snabdijevanja iz Rusije, posebno bez prirodnog gasa.

"Jednostavno sada nema razumne zamjene za Evropu. Da, moguće je, ali sada je nema. To svi razumiju, jednostavno nema slobodnih količina na tržištu, a snabdijevanja iz drugih zemalja, prije svega iz Sjedinjenih Država, koje može da se pošalje u Evropu, koštaće potrošače višestruko skuplje, uticaće na životni standard ljudi i konkurentnost evropske privrede", rekao je Putin.

Dodao je da evropske zemlje stalno govore o napuštanju snabdijevanja ruskom naftom i gasom, što dodatno destabilizuje tržište i samo naduvava cijene, prije svega za sopstvene građane.

"Pokušaji zapadnih zemalja da istisnu ruske dobavljače, da zamijene naše energente alternativnim zalihama neminovno će uticati na cjelokupnu globalnu ekonomiju. Posljedice takvog koraka mogu biti veoma bolne - i to prije svega za pokretače takve politike, ali i za inicijatore takve politike", rekao je on.

Putin je istakao da je potrebno diverzifikovati izvoz nafte i gasa pošto će u budućnosti isporuke ovih energenata ka Zapadu biti smanjene.

"Korak po korak, preorijentisaćemo naš izvoz na brzorastuća tržišta juga i istoka. Da bismo to uradili, potrebno je da identifikujemo ključne infrastrukturne objekte i da počnemo da ih gradimo u bliskoj budućnosti", rekao je on.

Osim toga, Putin je pozvao da se nastavi stabilno snabdijevanje ruskog tržišta, a kao mjeru za to naveo je da sniženja cijena tamo gdje je to moguće.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posjetite Mondo Pređi na sajt