Svijet

RUSKI MINISTAR ENERGETIKE: Ovim zemljama ćemo prodavati naftu PO POVLAŠĆENIM CIJENAMA

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov je za ruski list "Izvestia" kazao da je Moskva spremna da prijateljskim zemljama prodaje naftu i naftne derivate "po bilo kojoj cijeni".

Izvor: MONDO/Goran Sivački/kremlin.ru/screenshot

On je u izjavi za ovaj list naveo "da bi sirova nafta u principu mogle dostići cijenu između 80 i 150 dolara po barelu, ali da je Moskva prije svega fokusirana na to da obezbijedi nesmetano funkcionisanje naftne industrije" i podsjetio da je međunarodna referentna vrijednost sirove nafte prošlog mjeseca iznosila skoro 140 dolara po barelu, dok je od srijede cijena 100 dolara po barelu.

Ministar energetike nije precizirao koje zemlje smatra prijateljskim iako se zna da Kina i Indija, koje nisu osudile invaziju na Ukrajinu, kupuju rusku naftu po povlašćenim cijenama.

Prema navodima stručnjaka, Ruska Federacija je energetski i dalje jako moćna uprkos sankcijama Evropske Unije i SAD, a projektovana zarada u 2022. godini od izvoza nafte i gasa je skoro 321 milion dolara što je za 36% više u odnosu na prethodnu godinu.

Tagovi