Svijet

PREDSEDNIK NEMAČKE SE PRVI PUT OGLASIO POSLE ODBIJANJA ZELENSKOG! Hteo u Kijev, ali tamo je NEPOŽELJAN - Nemci u šoku

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Predsednik Nemačke Frank Valter-Štajnmajer je planirao da poseti Kijev u sredu zajedno sa svojim kolegama iz Poljske, Estonije, Letonije i Litvanije, ali je ta namera odbijena.

Izvor: YouTube/printscreen/PBS NewsHour

Predsednik Nemačke je planirao da poseti Ukrajinu kao "snažan signal zajedničke evropske solidarnosti sa Ukrajinom", ali "to očigledno nije bilo poželjno u Kijevu", rekao je on nemačkim medijima. Štajnmajer nije dobrodošao "zbog njegovih bliskih veza sa Rusijom", pozivajući se na izvore iz ukrajinske vlade. Aktuelni nemački predsednik bio je uključen u dogovore oko gasovoda Severni tok 2 ka Rusiji, kao i na "Štajnmajerovu formulu", ističe list Bild.

Štajnmajer je blisko sarađivao sa bivšim kancelarom Gerhardom Šrederom, koji je kasnije postao zagovornik Severnog toka 2. On je 2016. godine, kao ministar spoljnih poslova u vladi Angele Merkel, imao nekoliko poteza za koji bi poveli do primene sporazuma iz Minska, takozvanu Štajnmajerovu formulu namenjenu za okončanje sukoba oko Donbasa.

Prošle nedelje je ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrej Melnik u intervju za list Tagešpigel optužio Štajnmajera da nije ozbiljan u vezi sa ograničavanjem Rusije i imenovao je nekoliko drugih vladinih zvaničnika u Berlinu koje je Kijev smatrao previše bliskim Moskvi. 

"Očigledno je da je Štajnmajer malo razlikovao namere i efekat. Ako se to tako posmatra, niko ne bi trebalo da se čudi što se zaboravlja privrženost Nemačke Ukrajini, kao i ogromna finansijska sredstva izdvojena tokom godina. Da, nemački političari su se ponašali naivno i arogantno. Nekima je potrebna i nova era u spoljnoj politici. Više razumevanja za Istok, a manje za Rusiju. Pa ipak, Štajnmajer se ne može optužiti za zle namere", smatra urednica u Dojče Velea, Rozalija Romanjec.

Ona smatra da se frustracija iz prošlosti pojačala novim greškama: blokiranjem sankcija, izostalom isporukom oružja, kao i izostalim putovanjem kancelara Šolca u Kijev, što je trebalo davno da se dogodi. A ako Šolc ne želi da dođe i pomogne, zašto bi Zelenski u ratnoj zoni trebalo da primi reprezentativnog šefa države iz Nemačke? Jasno je da su predsedniku zemlje koja se bori za opstanak potrebnije odluke, a ne simbolični gestovi. Jasno je i da on ne želi ulogu statiste. Sva ta razmišljanja su nekako razumljiva.

Portparol Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD) Nils Šmid izrazio je nezadovoljstvo odlukom Kijeva. "To je više nego neprimereno: mi smo prijateljske zemlje i poseta nemačkog predsednika zajedno s ostalim predsednicama je trebao da bude pozitivan signal", rekao je Šmild i dodao da odluka Kijeva u Nemačkoj "nailazi na potpuno nerazumevanje".