Svijet

OPTUŽENA DA JE "PUTINOV TROJANSKI KONJ": Marin le Pen na udaru zbog stava prema Rusiji - evo šta je rekla o sankcijama!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Francuski predsjednički kandidat Marin le Pen je u intervjuu u utorak rekla je da je protiv uvođenja energentskih sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Izvor: Profimeda

Le Penova je mišljenja da će sankcije na ruski izvoz energenata Francuzi morati skupo da plate, ali je istakla da bi podržala sankcije Rusiji u drugim sektorima privrede.

"Protiv sam sankcija koje se tiču energetike jer ne želim da Francuzi snose sav teret posledica takve odluke koja ima za cilj smanjenje uvoza gasa ili nafte. Znam kakve će to posledice biti. Ovdje sam da zaštitim interese francuskog naroda", rekla je le Pen

Ovakva njena reakcija uslijedila je nakon što ju je jedan od slušalaca radija optužio da je "Putinov trojanski konj" zbog njenog stava o Rusiji.

"Ja nisam ničiji trojanski konj", rekla je ona i potom ponovo istakla da se zalaže za druge antiruske sankcije koje se ne tiču energetskog sektora.

Podsjetimo, u nedjelju je održan prvi krug francuskih predsjedničkih izbora, i tada je na izbore izašlo 73 odsto registrovanih birača. Najviše glasova dobio je aktuelni francuski predsjednik Emanuel Makron, kog je podržalo skoro 28 odsto glasača. Marin Le Pen je na drugom mjestu, sa nešto više od 23 odsto osvojenih glasova. Treće mjesto zauzeo je lider ljevičarske partije Žan-Liku Melanšonu, sa skoro 22 odsto glasova. Tako su se Emanuel Makron i Marin le Pen kvalifikovali za drugi krug predsjedničkih izbora, koji će se održati 24. aprila.