Svijet

"UKRAJINSKI NACISTI BJEŽE IZ MARIUPOLJA", ČEČENI IH BLOKIRALI: Kadirov objavio snimak - zatvorenici su na koljenima

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Ramzan Kadirov tvrdi da ukrajinski nacisti bježe iz Mariupolja, ali su ih u tome spriječili čečenski specijalci, koji su ih uhvatili i zarobili.

Izvor: YouTube/Screenshot/BBC News/Telegram/Printscreen/Kadyrov_95

Čečenski specijalci objavili su snimak na kome su pokazali osumnjičene za učešće u neprijateljstvima protiv savezničkih snaga Ruske Federacije i Donjecke Narodne Republike. Uhapšeni su pokušali da pobjegnu iz Mariupolja obučeni u civilnu odjeću.

Snimak na kojem komandant puka specijalnih snaga Ahmat Kadirov Zamid Čalajev vodi početno ispitivanje uhapšenih, objavio je šef Čečenije Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu.

"Ukrajinski nacisti, obučeni u civilnu odjeću, htjeli su da se provuku pored ruske vojske. Moj dragi brat Zamid Čalajev postavlja jednostavna pitanja, ali zatvorenik je toliko zbunjen da prvi put ne razumije“, napisao je Kadirov na Telegramu. Kadirov smatra da se zatvorenik vjerovatno uplašio odmazde za zločine.

U vrijeme proglašenja Donejcke Narodne Republike 2014. godine, Mariupolj je sa oko 450.000 stanovnika bio drugi po veličini grad posle Donjecka. Međutim, u junu te godine, ukrajinske snage bezbjednosti su povratile kontrolu nad Mariupoljom, a njegova istočna predgrađa postala su jedno od najžešćih tačaka sukoba u Ukrajini . 7. marta 2022. godine Aleksandar Semjonov, zamjenik komandanta bataljona Vostok DNR, rekao je da je grad opkoljen i da je počelo čišćenje nekih njegovih okruga. Ruski novinar Semjon Pegov danas je javio iz Marijupolja da je centar grada "praktično očišćen". Prema njegovim riječima, ruska zastava se vijori iznad zgrade regionalne službe bezbjednosti, a pod kontrolom je i lokalno tužilaštvo i druge administrativne zgrade.

Od ostalih ukrajinskih jedinica, otpor ruskoj vojsci pruža nacionalistički puk Azov, protiv čijih boraca je pokrenut krivični postupak u Ruskoj Federaciji, prenosi RIA Novosti.

Tagovi