Svijet

UKRAJINI STIŽE POJAČANJE - TENKOVI NA PUTU ZA KIJEV! Evropska zemlja poslala vojnu pomoć Zelenskom (FOTO)

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Češka Republika poslala vojnu pomoć u vrednosti od skoro 45 miliona dolara Ukrajini od početka rata 24. februara.

Izvor: Anadolija/Wolfgang Schwan

Češka je poslala tenkove T-72 i borbena vozila pešadije BVP-1 u Ukrajinu, rekao je Rojtersu u utorak izvor iz češkog ministarstva odbrane, potvrđujući izveštaj lokalnih medija.

On je na taj način potvrdio navode češke televizije, koja je objavila na Tviteru snimke voza sa pet tenkova i pet borbenih vozila. U njemu se navodi da je pošiljka poklon dogovoren sa saveznicima iz NATO-a.

Televizija je navela da je tu informaciju potvrdio šef odbora za evropske poslove donjeg doma češkog parlamenta Ondrej Benešik, koji je Rojtersu rekao da je to saznao od stručnjaka za odbranu iz njegove Hrišćansko-demokratske partije.

Izvor Rojtersa iz češkog odbrambenog sektora je, takođe, potvrdio da su tenkovi i borbena vozila poslati u Ukrajinu, ali je odbio da govori o detaljima pošiljke iz bezbednosnih razloga. Češka ministarka odbrane Jana Černohova rekla je poslanicima da neće ni potvrditi ni negirati detalje o češkoj pomoći Ukrajini.

"Mogu jedino da vas uverim da Češka Republika pomaže Ukrajini koliko može i da će nastaviti da pomaže vojnom opremom, kako lakom tako i teškom", navela je ona.

Portparol Ministarstva odbrane rekla je da je Češka Republika poslala vojnu pomoć u vrednosti od skoro milijardu kruna (45 miliona dolara) Ukrajini od početka rata, ali je odbila da iznese bilo kakve dodatne detalje.

Češka vozila su samo najnoviji primer vojne opreme koja dolazi sa Zapada. Nemačka je 1. aprila odobrila isporuku Ukrajini nekoliko desetina borbenih vozila pešadije (IFV) usred kritika da Berlin ne šalje dovoljno vojne pomoći Kijevu.

Tagovi