Svijet

"SJEKLI SU IM UDOVE, ČUPALI JEZIKE, UMIRALI SU U AGONIJI!" Šokantno obraćanje Zelenskog UŽIVO - svijet sluša šta govori

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obraća se Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih Nacija putem video poziva, prvi put od početka specijalne operacije ruske vojske u njegovoj zemlji.

Izvor: Profimedia

Zelenski govori o onome što je video prilikom posjete Buči u ponedjeljak.

"Juče sam se vratio iz našeg grada Buče, nedavno oslobođenog od ruskih trupa nedaleko od Kijeva. Dakle, nema nijednog zločina koji oni ne bi počinili. Ruska vojska je tražila i namjerno ubijala svakog ko je služio našoj zemlji", rekao je Zelenski na početku.

"Ubijali su žene ispred svojih kuća kada su samo pokušali da pozovu nekoga ko je živ, ubijali su čitave porodice, odrasle i djecu. A tijela su pokušavali da spale. Obraćam vam se u ime ljudi koji odaju počast ubijenim civilima", rekao je on.

On je optužio Rusiju da je počinila genocid. Ukrajinski predsjednik je rekao da govori u "sjećanje na preminule".

"Sve u sjećanju na poginule civile, koji su nakon mučenja upucani u potiljak. Neki od njih su strijeljani na ulici, drugi su bačeni u bunare. Oni su umrli u patnjama. Ubijani su u stanovima, kuće su im dignute u vazduh granatama. Civile koji su sjedili u automobilima su smrskali tenkovima - iz čistog zadovoljstva. Sjekli su im udove, grla, silovali žene, čupali im jezike jer im se nije sviđalo šta govore", tvrdi Zelenski.

Predsjednik Ukrajine je dodao da je jedini cilj Rusije da uništi etnički diverzitet i da ostavi zemlje u ruinama i sa masovnim grobnicama.

"Svijet tek treba da vidi šta su radili u drugim gradovima koji su bili pod njihovom okupacijom. Namjerno su uništili ukrajinske gradove i stvaraju masovnu glad", rekao je Zelenski i dodao da su Rusi namjerno gađali skloništa za civile.

Zelenski je istakao i da tvrdnje Rusa da su fotografije i tijela civila u Buči "namještaljka", "nemaju nikakvu osnovu i istina je jasna s obzirom na to da živimo u 2022. godinu i imamo satelitske snimke".