Svijet

NAJVEĆI PORAZ RUSKE AVIJACIJE OD POČETKA INVAZIJE?Ukrajinci tvrde da su oborili najmoderniji SU-35S vrijedan 85.000.000$

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Slike olupine aviona Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS) počele su da kruže društvenim mrežama u popodnevnim satima 3. aprila 2022.

Izvor: Profimedia

Jedan od najmodernijih ruskih borbenih aviona, Suhoj Su-35s, srušio se u blizini Izjuma u istočnoj Ukrajini, nekih 120 kilometara jugoistočno od Harkova. Ukrajinci tvrde da su oni oborili avion, ali ta informacija u ovom trenutku nije potvrđena.

Kako navodi The Aviationist, pilot  je preživio katapultiranje i zarobili su ga ukrajinske snage. "Ukrajinska vojska je ranije danas zarobila jednog od pilota oborenog ruskog borbenog aviona Su-35 u Izjumskoj oblasti", stoji u Tviter objavi CaucasusWarReport.

Prema ukrajinskim izvorima, Su-35S je oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana, iako se to trenutno ne može provjeriti. Pojavio se snimak na kojem se navodno vidi kako letjelica u plamenu pada. Ovaj avion je srušen tokom vikenda i vjeruje se da je to prvi takav ruski gubitak u sukobu.

Fotografije srušene letjelice objavio je generalštab oružanih snaga Ukrajine.

U svakom slučaju, riječ je o modernom ruskom borbenom avionu 4++ generacije (samo se Su-57 može smatrati modernijim, ali on de facto još nije u serijskoj proizvodnji), čuvenom po impresivnim manevarskim sposobnostima.

Avion je opremljen naprednom elektronikom i moćnim pasivnim elektronskim radarom Irbis-E koji može na velikoj udaljenosti da locira i prati više meta istovremeno. Cijena po jedinici Su-35 se procjenjuje na oko 85 miliona dolara.

 Pogledajte fotografije srušenog aviona:

Tagovi