Svijet

POLJSKI PREMIJER UPOREDIO PUTINA SA HITLEROM, PA NAPAO MAKRONA: "Sa zločincima se ne pregovara, njih treba pobijediti!"

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Moravjecki je pozvao zapadne zemlje da uvedu nove sankcije Rusiji, a ruskog predsjednika Vladimira Putina uporedio je sa bivšim krvoločnim diktatorima.

Izvor: Profimedia

Poljski premijer je pozvao na formiranje međunarodne komisije za istraživanje genocida, koji je, prema njegovom mišljenju, počinila ruska vojska u ukrajinskim gradovima, uključujući i Buču, gdje je otkriveno više od 400 ubijenih civila.

"Te krvave masakre koje su počinili Rusi, ruski vojnici, treba nazvati pravim imenom. To je genocid i treba ga osuditi", rekao je premijer Mateuš Moravjecki novinarima.

"Zbog toga predlažemo osnivanje međunarodne komisije za istragu ovog zločina genocida", što je "neophodno ako želimo da znamo istinu o ruskim fašističkim zločinima", rekao je on. Moravjecki je pozvao zapadne zemlje da uvedu nove sankcije Rusiji, a ruskog predsjednika Vladimira Putina uporedio je sa bivšim krvoločnim diktatorima.

"Niko nije pregovarao ni sa Hitlerom, ni sa Staljinom, ni sa Pol Potom"

"Sa takvim diktatorima se ne pregovara", rekao je on i pozvao Zapad da konačno uvede odlučne sankcije koje će funkcionisati. Imao je posebnu poruku za francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

"Gospodine predsjedniče Makron, koliko ste puta pregovarali sa Putinom i šta ste postigli? Sa zločincima se ne pregovara, zločince treba pobijediti. Niko nije pregovarao ni sa Hitlerom, ni sa Staljinom, ni sa Pol Potom“, rekao je on.

Optužio je neke evropske lidere za odugovlačenje i šuplje fraze. "Ne slušajte njemačke biznismene, njemačke milijardere već glasove nevinih žena i djece. Glasove ubijenih", rekao je on obraćajući se njemačkom kancelaru Olafu Šolcu.

Ukrajina je u nedjelju optužila Rusiju za "genocid", tvrdeći da je pronašla tijela 410 civila u blizini Kijeva, oblasti nad kojom je ovih dana povratila kontrolu, ali je Moskva demantovala te optužbe, tvrdeći da su snimci iz Buče "naručeni".