Svijet

DA LI ĆE VLADIMIR PUTIN BITI SVRGNUT SA VLASTI? Šok prognoze analitičara, pomenuli SADAMA HUSEINA i nuklearni rat!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Šokantna izjava američkog predsjednika da Vladimir Putin “ne može da ostane na vlasti” uznemirila je sve strane uključene u sukob.

Izvor: Profimedia

Eksperti su upozorili da bi ova njegova rečenica mogla da potvrdi ono u šta je Putin "vjerovao sve vrijeme", a to je da se Amerika zalaže za njegovo smjenjivanje sa mjesta ruskog predsjednika.

"Za ime boga, ovaj čovjek ne može da ostane na vlasti", izjavio je Bajden u subotu u obraćanju ispred Kraljevskog zamka u Varšavi.

Kako izvještaju pokazuju, situacija na frontu nije sjajna za Rusiju, jer su Ukrajinci uspjeli da ojačaju kontrolu nad ključnim područjima. Britansko ministarstvo odbrane i Pentagon su obavijestili da se ruski komandanti bore da podrže svoje trupe u borbi.

Ukrajinci tvrde da je ubijeno 15.000 ruskih vojnika uključujući, najmanje pet generala. Brojni gubici u ratu potvrđuju da se ruski predsjednik pod pritiskom, piše "Njuzvik".

Stručnjaci sumnjaju da bi loš ishod invazije na Ukrajinu, ili čak poraz Rusije doprinio svrgavanju Putina. To neće značiti kraj za Putinovu vlast, takav rezultat bi mogao barem da je oslabi, smatraju analitičari.

"Ne bih predvidio skoro svrgavanje Putina. Želja rađa misli a takve misli su ovdje pravi neprijatelj", rekao je "Njuzviku" Majkl Ignjatijef, istoričar Centralnoevropskog Univerziteta.

On je istakao da ukrajinski otpor jeste "herojski", ali ukazao na "brutalnu činjenicu" da Rusija ima jednu od najvećih armija u svijetu i da pretpostavlja da će samo postati "krvavije i bolnije". "Na vlasti je 23 godine (Putin), apsolutno vlada bezbjednosnim aparatom i državom", istakao je on.

Dejvid Rivera, docent koledža Hamilton, smatra da je uklanjanje Putina iz fotelje vjerovatno samo u dva scenarija.
"Prvi je ponižavajući poraz ruskih snaga i njihovo povlačenje unutar granica Ruske Federacije. Drugi je onaj u kojem Putin mjesecima vodi težak rat dok međunarodne sankcije dovode do opšteg kolapsa ekonomije zemllje" kaže on.

"Ako Putin odluči da ignoriše glasove koji preporučuju promjenu kursa dok se vojska i ekonomija raspadaju oko njega, onda bi jednostavno mogao da krene putem poslednjeg ruskog cara, Nikolaja II, pod pritiskom ili čak prinuđen da ode sa vlasti... Dok se takav ishod u ovom trenutku čini veoma nevjerovatnim, Putin je već više od jedne decenije izuzetno samouvjeren u pogledu i znanja i sposobnosti", ukazao je Rivera.

"Putin za sada ostati, ali u slabijoj poziciji" smatra Met Kvortrup, profesor Univerziteta Koventr. "Sjetite se da je Sadam Husein ostao (na vlasti) nakon što je izgubio Prvi zalivski rat. Diktatori ponekad gube moć, kao hunta u Argentini 1982. nakon Folklandskog rata. Ali, često ostaju, posebno jer kontrolišu medije i državni aparat" istakao je profesor.

 "Postoji velika vjerovatnoća da ćemo vidjeti rusku eskalaciju u Ukrajini i svakako kontinuirano uništavanje života ukrajinskih civila" kaže Majkl Baranovski, direktor varšavske kancelarije Njemačkog Maršal fonda.

"Ipak, ako se Rusija zaista bude smatrala poraženom silom u ovom ratu, to bi vrlo vjerovatno značilo kraj Vladimira Putina, u najmanju ruku kao predsjednika " ocenio je Baranovski.

Piter Rutland, profesor Univerziteta Vezlijan, smatra da Putin neće prihvatiti poraz ili bilo kakvo kompromisno rešenje koje bi moglo da izgleda kao poraz Rusije.

"Rat bi mogao da se razvuče na neko vrijeme. U najmanju ruku, mislim da će Rusija pokušati da obezbijedi kopneni most između Rusije i Krima, zato su borbe oko Marijupolja tako intenzivne. S obzirom na strukturu političke moći u Rusiji, teško mi je da zamislim scenario u kojem Putin odstupa sa mjesta predsjednika" rekao je Rutland.

Bivši profesor istorije Vazduhoplovne akademije SAD (USAF) Vilijam Astor, cijeni da je moguće da Putin izgubi stisak na vlasti ukoliko rat potraje mjesecima bez pobjede na vidiku za rusku stranu. Ali, to bi dovelo, kako smatra, do haosa u regionu koji bi pogoršao stvari.

"Jer ako Rusija postane sve očajnija, nuklearna opcija može postati sve privlačnija. A to bi vrlo lako moglo da dovede do Trećeg svjetskog rata", zaključio je Astor.