Svijet

ŠOK DETALJI ISTRAGE! AVION EKSPLODIRAO U VAZDUHU?! Nova saznanja o padu letelice - pronađene obe CRNE KUTIJE

Autor Anja Popov Izvor mondo.rs

Putnički avion Boing 737 u kome se nalazilo 132 putnika i članova posade iznenada se srušio skoro vertikalno prošle nedelje na jugu Kine.

Izvor: Twitter/@TTabaoshab/printscreen

Kineski istražitelji ne odbacuju mogućnost da se Boing 737 sa 132 putnika i članova posade raspao još u vazduhu i da je došlo do nekakve eksplozije. Naime, najmanje jedan deo aviona je pronađen više od 10 kilometara od mesta gde se letelica srušila gotovo vertikalno, prenosi Dejli mejl.

Ti podaci pokazuju da postoji mogućnost da je usred leta došlo do raspada letelice kompanije "Čajna istern erlajns", što dodatno produbljuje misteriju o tragediji. Avion se srušio u planinskom području regiona Guangsi.

"Pronađeni deo je dugačak oko 1,3 metra i širok je desetak centimetara. Našli smo ga na obližnjoj farmi, oko 10 kilometara od mesta gde se srušio avion" rekao je Dženg Si, šef spasilačke vatrogasne ekipe.

On kaže da će istraga utvrditi da li je deo otpao sa aviona tokom leta ili je toliko odbačen od siline udara aviona u zemlju. Džef Guceti, bivši šef istrage u nekoliko avionskih nesreća u SAD, kaže da postoji mogućnost da je deo otpao i tokom poniranja aviona, koji je s visine od skoro deset kilometara vertikalno padao 35 sekundi pre nego što je udario u zemlju.

"Pitanje je o kom delu se radi i neophodno je utvrditi kada je taj deo otpao. Kineske vazduhoplovne vlasti su saopštile da s leta broj 5735 nije poslat zahtev za pomoć, što dodatno doprinosi misteriji u istrazi o uzroku pada. Ranije je navedeno da je avion padao gotovo brzinom zvuka i da je neposredno pre udara u zemlju pilot navodno pokušao da ispravi letelicu. Kao dva najverovatnija uzroka pada letelice spominju se tehnički kvar ili namera pilota.

Pronađena je i druga crna kutija aviona Boing 737-800 aviokompanije Čajna istern erlajns, objavili su danas zvanični mediji.

Uzrok katastrofe za sada nije poznat. Crna kutija sadrži podatke leta kao što su brzina, visina i smer. Pošto su dve crne kutije iz aviona sada pronadjene istražitelji bi trebalo za nekoliko dana ili nedelja da dobiju prve elemente odgovora o uzrocima nesreće.

Pošto je potvrdila identitete gotovo svih žrtava zahvaljujući DNK analizi, kineska uprava za civilnu avijaciju (CAAC) potvrdila je sinoć da su svi koji su bili u letelici stradali. Stotine vatrogasaca, spasilaca, lekara, istražitelja, dobrovoljaca i političkih zvaničnika ostaju da rade na mestu nesreće da prikupe ostatke aviona, posmrtne ostatke stradalih da bi se nastavila istraga.

Tagovi