Svijet

PUTIN JE VEROVAO U RASPAD, ALI SMO SNAŽNIJI NEGO IKAD! Bajden se oglasio - na jedno pitanje nije hteo da odgovori!

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Takođe u zajedničkoj izjavi nakon Samita lideri G7 upozorili su Rusiju da ne koristi hemijsko, biološko ili nuklearno oružje.

Izvor: Profimedia

Američki predsednik Džo Bajden održao je pres konferenciju u Briselu na kojoj je razgovarao o ratu u Ukrajini. Na početku je napomenuo da rat traje tačno mesec dana. Objasnio je da kada se NATO prvi puta sastajo, članovi NATO pakta su imali tri cilja: podržati Ukrajinu s vojnom i humanitarnom pomoći, uvesti sankcije Rusiji i osnažiti istočnu Europu u kojoj su NATO-vi saveznici.

"Smatram da smo sve to postigli. Danas smo još odlučniji u nameri da održimo to i gradimo oko toga", objasnio je Bajden. Predsednik je dodao kako su Sjedinjene Države omogućile dodatnih milijardu dolara humanitarne pomoći Ukrajini i da su spremni da prime 100.000 izbeglica iz Rusije.

"Putin je verovao da će se NATO raspasti, ali mi smo danas snažniji nego ikad", poručio je. Bajden nije hteo da otkrije da li SAD ima informacije o tome hoće li Rusi koristiti hemijsko oružje. "Ne mogu da odgovorim na to pitanje, neću vam dati tu informaciju", rekao je Bajden.

Međutim, poručio je kako u slučaju da i dođe do toga da Rusija upotrebi hemijsko oružje, NATO bi reagovao odmah na to. Jednako tajanstven je bio i oko razgovora s kineskim predsednik Si Đipingom. "Ne želim da komentarišem o detaljima našeg razgovora", kratko je rekao, ali i dodao da se nada da se Kina neće uključiti u rat.

Takođe u zajedničkoj izjavi nakon Samita od četvrtka, lideri G7 upozorili su Rusiju da ne koristi hemijsko, biološko ili nuklearno oružje u invaziji na Ukrajinu.

"Upozoravamo Rusiju da ćemo reagovati na svaku pretnju upotrebom hemijskog, biološkog i nuklearnog oružja i sličnih materija. Ostajemo jedinstveni u svojoj rešenosti sa obnovimo mir i stabilnost i poštovanje međunarodnog prava", napisali su lideri posle sastanka u Briselu.