Svijet

UKRAJINCI UNIŠTILI "CRNOG ORLA"! Raznet ruski SUPERTENK - tvrdili da je neuništiv, a pogledajte šta je od njega ostalo!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Jedan ruski supertenk T-80UM2 Crni orao iz sovjetske ere, dizajniran je tako da ga je navodno nemoguće uništiti.

Izvor: Youtube/FORCE Technology/screenshot

Jedini ruski sovjetski supertenk je uništen tokom invazije na Ukrajinu, navodi Militari Tudej.

T-80UM2 je napravljen u sovjetsko doba i dizajniran je da bude neuništiv. Nekako je ovaj tenk završio u borbi ruskih trupa u Ukrajini i vrlo brzo je uništen u nedjelju (20. marta), navodi se u tekstu.

Prema Militari Tudej "ispostavilo se da je juče u Ukrajini uništen jedini prototip ruskog tenka T-80UM2". Navodi se da je to bio jednokratni prototip prije proizvodnje. "Ovo je dobar pokazatelj ruskih gubitaka."

"Rusi sve šalju u rat što može da se pokrene", dodaje se.

Supertenk je navodno pronađen uništen u Sumskoj oblasti na sjeveroistoku Ukrajine. Izrada tenka T-80UM2, nazvanog Crni orao, košta oko 2,5 miliona funti, i dok postoji oko 7.500 sestrinske verzije pod nazivom T-80UK, samo jedna specijalna verzija je ikada proizvedena.

"Glavni novi dodatak unapređenoj verziji tenka T-80U je kupola od zavarenog čelika sa naprednom zaštitom oklopa, uključujući Kaktus eksplozivne reaktivne oklopne ploče koje su takođe bile primijenjene na prednju stranu trupa. Više Kaktusa je postavljeno na pragove staze, dok su oko prednjeg dijela kupole bili anti-fragmentacioni ekrani. U svom konačnom obliku, T-80UM2 je takođe bio opremljen aktivnim zaštitnim sistemom Drozd-2, sistemom "hard-kill" koji koristi radar za otkrivanje dolazećih protivtenkovskih raketa i protivtenkovskih projektila, prije nego što automatski ispaljuje visokoeksplozivne fragmentacije. municiju na njih, sa ciljem da ih unište ili konačno onesposobe, na udaljenosti od 20-30 stopa od tenka.”, piše "The Drive".

Nije jasno koliko vojnika može da stane tenk, ali s obzirom na stanje u kom je pronađen, vjerovatno se može sa sigurnošću reći da niko nije preživio napad.

Pronađen je pored nekoliko drugih bombardovanih vozila ruske vojske.

Ruski tenk
Izvor: Youtube/ FORCE Technology

Tagovi