Svijet

KREMLJ UPOZORIO ZELENSKOG - "AKO BUDE REFERENDUM...": Peskov otkrio kako će ova odluka uticati na mirovne pregovore!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Postavljanje mirovnih uslova kao predmet za narodno glasanje u Ukrajini naškodiće pregovorima, rekla je Rusija.

Izvor: Profimedia

Rusija je rekla da će ideja Kijeva da stavi uslove mirovnog sporazuma na referendum samo naštetiti tekućim pregovorima. Mirovni pregovori između ove dvije zemlje se vode od već skoro mjesec dana, odnosno, od kako je 24. februara Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

"Uvjereni smo da stavljanje uslova sa pregovora pred javnost u ovom trenutku može samo da potkopa pregovore koji već idu mnogo sporije i imaju manje učinka nego što bismo mi to voljeli", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u utorak, prenosi "Raša Tudej".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je ranije sugerisao da bi mirovni uslovi od "istorijskog" značaja mogli biti predmet referenduma. "Narod će morati da odgovori na određene... kompromise", rekao je on novinarima u ponedjeljak, dodajući da detalji i dalje zavise od razgovora sa Moskvom.

Rusi i Ukrajinci održali su nekoliko rundi razgovora u Bjelorusiji, a kasnije su prešli na razgovore putem video veze. Zelenski je ponovio da Kijev traži bezbjednosne garancije od Rusije i Zapada. Moskva je u međuvremenu saopštila da želi da Ukrajina zvanično postane neutralna zemlja, tako što će odustati od svoje kandidature za pridruživanje NATO-u, vojnom bloku predvođenom SAD, koji Rusija smatra prijetnjom.

Moskva je dalje saopštila da želi "demilitarizaciju" i "denacifikaciju" Ukrajine, kao i da Kijev prizna Krim kao dio Rusije, a republike u Donjecku i Lugansku kao nezavisne države. Krim, naseljen pretežno ruskim govornicima, izglasao je napuštanje Ukrajine i pridruživanje Rusiji ubrzo nakon puča u Kijevu 2014. godine. Donjeck i Lugansk su se iste godine otcijepile od Ukrajine.

Moskva je napala Ukrajinu 24. februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba o primjenjivanju sporazuma o prekidu vatre iz Minska sa otcjepljenim republikama i priznanja njihove nezavisnosti od strane Rusije.  Kijev kaže da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da planira da silom povrati dvije republike.

Tagovi