Svijet

DOSAD NEVIĐENA DRAMA NA NEBU IZNAD DONJECKA: Presretnuta i oborena ukrajinska Točka-U! Ovako djeluje RUSKI S-300

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Na snimku se vidi čin obaranja taktičke balističke rakete Točka-U.

Izvor: Twitter/printscreen/@BabakTaghvaee

Rusija počela masovno da u realnim borbenim uslovima ispituje različite borbene sisteme kako stare, tako i nove. Primat je dobila protivvazdušna i protivraketna odbrana. U pitanju je rat protiv balističkih raketa koje u velikoj mjeri upotrebljava ruska, ali i ukrajinska strana. U pitanju su balističke rakete Iskander M i Točka U.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak borbenog presrijetanja balističke rakete Točka-U koju uglavnom lansiraju Ukrajinci odnosno 19. artiljerijsko-raketna brigada na civilne ciljeve u Donjecku, ali i na zonu Luganska. Snimak koji je osvanuo na Tviteru, pokazuje kako raketa lansirana sa PVO sistema S-300V kopnene vojske Rusije sa ruske teritorije obara taktičku balističku raketu Točka-U.

Osnovna taktička jednica S-300V

U pitanju su samohodni protivavionski i protivraketni sistemi za odbranu formacija kopenene vojske, puka, brigade, divizije na srednjim i velikim daljinama od vazdušnog i raketnog napada. Osnovna taktička jednica S-300V je divizion koji čine tri baterije.

Svaki dio raketne baterije je Nišanski radar 9S32 "Grill Pan", dva samohodna lansirna oruđa 9A82, vozilo za pretovar raketa 9A84, rakete zemlja-vazduh 9M82 ukupno šest raketa po lansirnom vozilu, dva vozila za pretovar raketa 9A85. Ukupno na svaku raketnu bateriju idu 24 rakete zemlja-vazduh 9M83.

Balistička raketa OTR-21 Točka (NATO SS-21 Scarb)

SS-21 je balistička raketa kratkog dometa i ima povećanu brzinu i domet. Raketa nosi bojevu glavu jačine 482 kilograma od čega 120 kilograma otpada na eksploziv.

Maksimalni domet je 120 kilometara. Dužina raketa je 6.400 mm, a prečnik tijela 650 mm. Raketa za upravljanje koristi inercijalni navigacioni sistem. Masa prilikom lansiranja je 2.010 kilograma.