Svijet

"BIO SAM U KIJEVU, RUSIJA NEMA ŠANSE PROTIV UKRAJINE!" Janša pozvao EU na SLEDEĆI KORAK - Moramo da uradimo to, inače...

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Slovenački premijer, Janez Janša, izjavio je u petak da je potrebno da Ukrajina po hitnom postupku bude primljena u Evropsku uniju.

Izvor: YouTube/Printscreen/Vlada Republike Slovenije

Janez Janša je ukazao na to da prijem Ukrajine u ovu regionalnu organizaciju može pomoći smirivanju sukoba na istoku Evrope između Rusije i Ukrajine. 

"Ukrajini treba konkretan datum prijema po hitnom postupku u uniju. U suprotnom, ako za tako nešto ne budemo sposobni, EU ne zaslužuje da se tako zove", rekao je Janša.

Prema njegovim rečima, evropske diplomate trebalo da se vrate u Kijev i da bodre čelnike Ukrajine. Janša, kako kaže, veruje da će Ukrajinci pobediti, ali da će "ozbiljni pregovori" o prekidu vatre početi tek kad Rusi vide "da ne mogu napred tenkovima".

"Bio sam u Kijevu, Rusija nema šanse", rekao je Janša koji je ove nedelje posetio Kijev zajedno da kolegama iz Poljske i Češke.

Pogledajte razrušeni Kijev:

Podsetimo, rat u Ukrajini počeo je 24. februara kada je ruska vojsa po naredbi Vladimira Putina započela vojne operacije u ovoj zemlji. Kao reakcije na to zemlje Zapada uvele su oštre sankcije Moksvi, a UNHCR je upozorio da je više miliona ljudi unutar Ukrajine raseljeno, te da raste broj izbeglica iz ove  najveće kontinentalne evropske države.