Uživo

RAT UŽIVO - ZELENSKI UPOZORIO MOSKVU, BUGARSKA ODUSTALA OD RUSKOG GASA: Borbe u Mariupolju, oglasio se turski zvaničnik

Rusija i Ukrajina i dalje u sukobu, pratite najnovije vijesti uživo iz minuta u minut!

Izvor: Profimedia

Rat u Ukrajini traje već 23 dana, a cio svijet čeka da li će pregovori uroditi plodom. Veliki je broj žrtava sa obije strane, i međunarodna zajednica poziva na razgovore koji bi doveli do obustave ruske invazije. 

Detaljan izvještaj prethodnog dana čitajte u našem blogu uživo od petka.

22:20

Ruski avioni pogodili 59 vojnih objekata u Ukrajini

Rusko vazduhoplovstvo pogodilo je danas 59 vojnih infrastrukturnih objekata u Ukrajini, izjavio je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Tokom dana ruska taktička avijacija je pogodila 59 vojnih objekata u Ukrajini, uključujući tri kontrolna centra, dva sistema višestrukih raketnih bacača i dvije radarske stanice u blizini grada Bogoduhova, dva skladišta naoružanja i 51 mjesto gdje su bila razmještena vojna vozila", rekao je Konašenkov, javlja TAS S.

21:42

Rusija je danas otvorila 10 humanitarnih koridora

Rusija je danas otvorila 10 humanitarnih koridora u Kijevu, Mariupolju, Černihovu, Sumi i Harkovu, a Kijev je pristao na samo tri i ponudio još 11 drugih ruta, rekao je danas Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom, prenosi TASS.

"Humanitarni koridori se otvaraju svakodnevno od 10 ujutru u Kijevu, Mariupolju, Černihovu, Sumi i Harkovu prema Rusiji i teritorijama prema zapadnim granicama Ukrajine, koje kontroliše Kijev. Ukrajinske vlasti su se složile samo sa tri rute koje smo mi ponudili, ali nisu potvrdili nijedan humanitarni koridor ka Rusiji", saopštio je Mizincev.

19:56

Turski zvaničnik: Putin nije više za smjenu Zelenskog

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u subotu javno na direktne pregovore sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, ali je visoki turski zvaničnik rekao da Putin nije bio spreman za takve razgovore.

"Zelenski je spreman da se sastane, ali Putin misli da održavanje ovog sastanka na nivou lidera još nije dovoljno blizu", prenosi Njujork Tajms reči Ibrahima Kalina, glavnog savjetnika i portparola turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je učestvovao u razgovorima svog predsjednika i sa liderom Rusije i sa liderom Ukrajine. Pročitajte i šta je turski zvaničnik rekao o kraju rata.

19:22

UN: U Ukrajini ne postoje bio laboratorije

Prema saznanjima UN, u Ukrajini ne postoje laboratorije koje proizvode biološko oružje.

19:05

Bugarska odustaje od ruskog gasa

Bugarska neće obnoviti ugovor o snabdijevanju prirodnim gasom sa ruskim Gaspromom zbog rata u Ukrajini i razmotriće alternativne isporuke i budući zajednički ugovor sa Evropskom unijom kako bi izbjegla nedostatak ovog energenta, rekao je u subotu zamjenik premijera Bugarske Asen Vasiljev.

18:20

Lavrov o okončanju rata u Ukrajini

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da se nada da će se ruska specijalna operacija u Ukrajini završiti potpisivanjem sveobuhvatnih dokumenata, koji pokrivaju pitanja neutralnog statusa Ukrajine, bezbjednosti i zakona o ruskom jeziku.

"Što se tiče ukrajinskog unutrašnjeg dijaloga, mislim da je na Ukrajincima da o tome odluče. Nakon što naša operacija bude završena, nadam se da će biti donijeti sveobuhvatni dokumenti o pitanjima koja sam pomenuo - bezbjednost, neutralni status Ukrajine sa garancijama njene bezbjednosti", istakao je Lavrov, prenio je TASS.

17:58

Lukašenko: Putin je zdrav i u boljoj formi nego ikada

Ruski predsjednik Vladimir Putin je zdrav, zdrav i "u boljoj formi nego ikad", rekao je njegov bliski saveznik bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u intervjuu za japanski televizijski kanal TBS.

"On i ja se nismo sreli samo kao šefovi država, već smo u prijateljskim odnosima. Apsolutno sam upoznat sa svim njegovim detaljima, koliko je to moguće, kako državnim tako i ličnim", rekao je Lukašenko u snimku intervjua koji je objavila državna novinska agencija BelTA. Pročitajte i šta je Lukašenko rekao o raspadu SSSR-a.

16:48

Ponovo se oglasio Zelenski

Nakon što se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio usred noći u subotu i Moskvi poslao poruku da je vrijeme da razgovaraju i da ukoliko ne bude mirovnih pregovora, mnoge kasnije generacije neće moći da isprave štetu koja je nanijeta. On se danas ponovo oglasio i upozorio da će početi novi ratovi, ukoliko se situacija sa Rusijom ne riješi što prije:

"Ne bude li Rusija zaustavljena sada, ne bude li Rusija kažnjena, drugi agresori u svijetu počeće nove ratove. U različitim regijama svijeta. Na različitim kontinentima. Gdje god država sanja o osvajanju svojih susjeda", objavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu na svom Fejsbuk profilu.

15:57

Kina uvodi propise o nadzoru kupovine vojne opreme

Kina uvodi nova pravila o nadzoru ugovora koji se odnose na kupovinu vojne opreme, prenosi zvanična agencija Sinhua. Objava je uslijedila dan nakon što su kineski lider Si Ðinping i američki predsjednik Džozef Bajden vodili razgovor tokom kojeg su razmotrili rat u Ukrajini.

14:45

Boris Džonson upozorio Vladimira Putina

Premijer Velike Britanije, Boris Džonson, kaže da je Vladimir Putin napravio veliku grešku sa invazijom i da je veoma važno da njegov plan propadne.

"Vladimir Putin se uplašio Ukrajine, jer su u Ukrajini slobodni mediji. U Ukrajini imaju slobodne izbore i vidIo se njihov napredak iz godine u godinu, nije uvijek bilo lako, ali su težili demokratiji i slobodi, slobodnom tržištu. Uplašio se ukrajinskog primjera, i kako bi to uticalo na Rusiju", naglasio je on.

14:38

Oglasio se Sergej Lavrov

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, ocijenio je u subotu da SAD utiču na Kijev da ne postigne sporazum o prekidu vatre sa Moskvom.

"Da vidimo kako će oni sami izaći iz ćorsokaka u koji su sami sebe doveli. Sjedinjene Države 'drže za ruku' ukrajinsku delegaciju u razgovorima sa Rusijom, ne dozvoljavajući Kijevu da pristane čak ni na minimalne zahtjeve koje je postavila Moskva", izjavio je Lavrov.

13:24

Lukašenko upozorio Zelenskog da prihvati ponudu Moskve

Predsjednik Bjelorusije, Aleksandar Lukašenko, je u intervjuu japanskoj televiziji TBS rekao da Belorusija čini sve što je moguće da dođe do mirnog rešenja.

"Praktično sam uvjeren da nećemo morati da se borimo protiv Ukrajine. Zapad neće moći da nas uvuče u ovaj sukob. Dovoljno smo pametni da ostanemo van sukoba, suprotno naporima Amerikanaca i njihovih partnera da nas u to uključe. Rusija nudi Ukrajini apsolutno prihvatljivu varijantu ugovora. Znam to sigurno. I danas je još moguće da se Ukrajina i Rusija dogovore i da Putin i Zelenski potpišu ovaj sporazum. Ako Zelenski odbije to da uradi, vjerujte mi da će za kratko vrijeme morati da potpiše akt o kapitulaciji. Rusija neće izgubiti ovaj rat", rekao je on.

12:34

Poljska poziva EU da uvede potpunu zabranu trgovine sa Rusijom

Premijer Poljske Mateus Moravjecki je predložio Evropskoj uniji da primeni potpunu zabranu trgovine sa Rusijom, prenosi Rojters.

"Poljska predlaže da se ovom paketu sankcija što prije doda trgovinska blokada (uključujući) obije svoje morske luke... ali i zabranu trgovine kopnom. Potpuno prekid ruske trgovine dodatno bi primorao Rusiju da razmisli da li bi bilo bolje da zaustavi ovaj okrutni rat", rekao je Moravjecki.

12:33

Janez Janša o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji

Slovenački premiijer, Janez Janša, izjavio je u petak da je potrebno da Ukrajina po hitnom postupku bude primljena u Evropsku uniju, kao i da to može pomoći smirivanju sukoba na istoku Evrope između Rusije i Ukrajine.

"Ukrajini treba konkretan datum prijema po hitnom postupku u uniju. U suprotnom, ako za tako nešto ne budemo sposobni, EU ne zaslužuje da se tako zove. Bio sam u Kijevu, Rusija nema šanse", rekao je Janša.

Izvor: YouTube/Printscreen/Vlada Republike Slovenije

12:31

"Zarobljeni su i ne možemo da dođemo do njih"

Borbe na ulicama Marijupolja sprečavaju nastojanje nadležnih službi da dopru do civila kojima je potrebna pomoć, prije svega onima koji su i dalje zarobljeni u granatiranom pozorištu.

Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko rekao je za "Bi-Bi-Si" da timovi za spasavanje koriste prekide borbi da bi pružili pomoć stradalima koji pokušavaju da napuste pozorište.

Rusija i dalje stoji pri stavu da nije gađala pozorište, dok ukrajinske vlasti navode da je pobjeglo 130 ljudi ali da je više od 1.000 i dalje zarobljeno u ruševinama, jer su bili skriveni u podrumu.

12:30

Rusija potvrdila da koristi hipersonično oružje u Ukrajini

Rusija je saopštila da je koristila hipersonično oružje da uništi podzemno vojno skladište u zapadnoj Ukrajini. Rusko ministarstvo odbrane navodi je da je uništilo veliko podzemno skladište za rakete i avionsku municiju u ukrajinskoj oblasti Ivano-Frankivsk, javila je agencija Interfaks.

"Rusija do sada nije koristila hipersonično oružje u ratu. To su najbolje balističke rakete koje su pet put brže od zvuka. Kinžai raketni sistem se koristi da bi pogodio metu na udaljenosti od 2.000 kilometara, i najnapredniji su vojni sistem odbrane", rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

12:29

Ukrajina više nema pristup Azovskom moru

Ministarstvo odbrane Ukrajine je u subotu na Fejsbuku priznalo da više nema pristup Azovskom moru. Kako je navedeno u saopštenju, Ukrajini je "privremeno oduzet pristup Azovskom moru".

9:18

Ukrajinci tvrde da je poginuo još jedan ruski general

Visoki komandant ruske vojske ubijen je u ukrajinskom gradu Černobajevka, nakon artiljeriskog napada, napisao je u subotu ukrajinski šef oružanih snaga. Pročitajte cijeli tekst za više detalja.

8:38

Borbe u centru Marijupolja

Ruske snage dozvoliće evakuaciju civila iz gradova u istočnoj Ukrajini. Evakuacija će početi u devet sati po lokalnom, odnosno deset sati po našem vremenu. U Marijupolju se trenutno borbe navodno odvijaju i u centru grada.

7:10

Ruski kosmonauti iznenadili svijet

Trojica ruskih kosmonauta, koji su u noći između petka i subote stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu, glavna su tema u medijima. Pogledajte šta su uradili kosmonauti - pošli su iz Kazahstana u jednim, ali su se na MSS pojavili u drugim uniformama i mnogi misle da su željeli da iskažu podršku narodu Ukrajine. 

5:31

Zelenski se oglasio

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se javnosti u subotu rano ujutru i rekao Moskvi da je vrijeme za razgovor. U suprotnom, podvukao je on, "naredne generacije Rusa neće biti dovoljne da isprave nastalu štetu". Pročitajte poruku Zelenskog za Moskvu.

Izvor: Profimedia

Ukratko

  • Rat traje već 23 dana
  • Zelenski spreman za pregovore
  • Izvlače žrtve iz pozorišta u Marijupolju, ima još zatrpanih
učitaj još +