Svijet

"JA SAM PREDLOŽIO BOMBARDOVANJE BEOGRADA I DA PILOTI SRUŠE SVE MOSTOVE NA DRINI": Objavljen Bajdenov snimak iz 1998.

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Ruski zvaničnici podijelili snimak aktuelnog predsjednika Džoa Bajdena nakon što je rekao da je Putin ratni zločinac.

Izvor: YouTube/screenshot/ Licanin94

Arhivski snimak na kojem aktuelni predsjednik SAD-a Džozef Bajden govori kako je baš on predlagao bombardovanje Beograda 1999. godine počeo je da se dijeli na mrežama, nakon što su ga portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova i direktor ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin objavili na svojim nalozima na Telegramu.

Riječ je o sastanku Komiteta za spoljne poslove američkog Senata godinu dana prije nego što je NATO počeo bombardovanje tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, marta 1999.

"Ja sam predložio bombardovanje Beograda. Ja sam predložio da američki piloti odu tamo i da unište sve mostove na Drini”, kazao je tadašnji senator Bajden.

Ruski zvaničnici podijelili su ovaj snimak nakon što je Bajden optužio ruskog predjsednika Vladimira Putina da je ratni zločinac, Rogozin je povodom toga napisao da Bajdena možda treba podsjetiti na to ko je ratni zločinac i dodao: "Pred kraj svog života ovaj krvavi starac mora da se sjeti svojih zvijerstava, hiljada civila koje je ubio”.

Zaharova je u svom komentaru snimka napisala da je riječ o izjavi predstavnika države koja nije imala ni zajedničke granice, ni zajedničku istoriju sa Jugoslavijom.

"Jugoslavija nije stvarala ni direktnu, ni indirektnu prijetnju Sjedinjenim Američkim Državama ili njenim građanima. To im je prosto bilo potrebno”, dodala je ona.

Bajden je 1993. posjetio  Srbiju gdje je razgovarao sa Slobodanom Miloševićem, tadašnjim predsjednikom, kojem je rekao da je ratni zločinac i da bi mu kao takvom trebalo suditi.

Bajden o bombardovanju Jugoslavije
Izvor: youtube/Licanin94