Uživo

RAT UŽIVO! BAJDEN SE OBRUŠIO NA PUTINA - "ON JE RATNI ZLOČINAC!": Amerika šalje oružje Ukrajini, oglasio se i Kremlj

Pratite najnovije vijesti o Rusiji i Ukrajini iz minuta u minut!

Izvor: Profimedia/Profimedia/SPUTNIK/YouTube/screenshot/news.com.au

Ruska invazija na Ukrajinu se nastavlja, i broj žrtava sa obje strane raste. U srijedu bi trebalo da ministar spoljnih poslova Turske, Mevlut Čavušoglu, doputuje u zvaničnu posjetu Moskvi.

22:41

Oglasio se Ramzan Kadirov

Čečenski lider Ramzan Kadirov objavio je na svom Telegramu video i saopštenje da je učestovao na sastanku predsjednika Rusije Vladimira Putina o mjerama socio-ekonomske podrške. Otkrio je i gdje se sada nalaze njegovi borci.

"Vladimir Vladimirovič je prenio reči zahvalnosti vojnicima iz Čečenske Republike. On je napomenuo da svoju profesionalnu dužnost obavljaju sa najvišim stepenom dostojanstva. Na kraju sastanka obavili smo telefonski razgovor sa šefom države. Predsjednik me je, pokazujući očinsku brigu, zamolio da brinem o momcima. U ime svih boraca izražavam iskrenu zahvalnost Vladimiru Vladimiroviču na tako visokom rejtingu. Srećni smo što služimo narodu i Otadžbini!", istakao je on.

22:16

Uspješna evakuacija civila

Skoro 31.400 civila je evakuisano iz Mariupolja kroz humanitarne koridore, od kojih je 99 odsto izrazilo spremnost da ide u Rusiju ili područja pod kontrolom ruskih snaga, izjavio je danas general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

21:33

Peskov odgovorio Bajdenu

Portparol Kremlja Dmitri Peskov izjavio je danas da je to što je američki predsjednik Džozef Bajden okarakterisao ruskog lidera Vladimira Putina kao ratnog zločinca "neprihvatljiva i neoprostiva retorika", prenosi agencija Tass.

Predsjednik SAD prethodno je rekao novinarima u Vašingtonu da je ruski predsjednik Putin "ratni zločinac".

21:29

Putin prozvao "izdajnike Rusije"

Predsjednik Rusije Vladimir Putin govoreći na sastanku sa članovima Vlade Rusije u srijedu uputio je upozorenje onim Rusima koje je opisao kao izdajnike da "Zapad želi da pokuša da ih iskoristi kao petu kolonu" s ciljem da uništi zemlju.

"Nemam ništa protiv onih koji imaju vile u Majamiju i na francuskoj rivijeri, koji se žale što trenutno nemaju guščiju paštetu ili ostrige i što se bore za rodna prava", rekao je on i dodao:

Zapad radi na tome da podijeli našu zajednicu, spekulišući o borbenim gubicima i socio-ekonomskim posljedicama sankcija. Oni hoće da izazovu građanske sukobe koristeću tu 'petu kolonu'. Jedini cilj toga je uništenje Rusije. Ali svaki narod, može da razlikuje prave patriote od izdajnika koje treba ispljunuti kao mušicu iz usta, treba ih istjerati na ulicu. Mislim da je potrebno pročišćenje nacije", rekao je Putin.

20:54

Bajden: Putin je ratni zločinac!

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je novinarima da je ruski predsjednik Vladimir Putin "ratni zločinac" zbog invazije koju je pokrenuo na Ukrajinu.

"On je ratni zločinac", saopštio je Bajden novinarima u obraćanju nakon događaja u Bijeloj kući, prenosi Rojters.

Takođe je optužio ruskog predsjednika za "užasno razaranje u Ukrajiini", bombardovanje zgrada, porodilišta i bolnica.

Prethodno je Bajden najavio dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 800 miliona dolara koja, između ostalog, obuhvata dronove, sisteme za protivvazdušnu odbranu Stinger, automatske puške, minobacače, municiju. "Daćemo Ukrajini oružje da se bori i brani u teškim danima pred njom", rekao je Bajden.

20:53

Oslobođen gradonačelnik

Ruske snage oslobodile su gradonačelnika grada Melitopolja, kojeg su priveli prošle nedjelje, saopštio je Andrij Jermak, šef kabineta predsjednika Zelenskog.

"Gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov je pušten na slobodu iz ruskog zatočeništva", rekao je Jermak.

20:52

"Nećemo raskinuti sa Rusijom!"

Generalni direktor Njemačke multinacionalne energetske kompanije RVE, Markus Kreber, upozorio je da će zabrana uvoza ruskih energenata imati štetne posljedice po EU i naglasio da postojeće ugovore neće raskinuti.

20:51

Kijev pozvao Grčku da zatvori luke za ruske brodove

Ukrajina je apelovala u srijedu na Grčku da zatvori svoje luke za ruske brodove, kao da i prestane da posluje sa ruskim kompanijama kako bi se pojačao pritisak na Moskvu, izjavio je danas ukrajinski ambasador u Grčkoj.

"Posebno smo tražili od Grčke da zatvori svoje luke za ruske brodove, da prestane da posluje sa Moskvom i da ne šalje svoje brodove u Rusiju", rekao je novinarima ukrajinski ambasador Sergej Šutenko, prenosi Rojters.

18:53

Bajden šalje protivvazdušne sisteme odbrane i dronove u Ukrajinu

Predsjednik Džo Bajden rekao je u srijedu da SAD šalju više protivvazdušnog, protivoklopnog oružja i dronova u Ukrajinu da pomognu u njenoj odbrani od Rusije, nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao SAD i druge zapadne zemlje da učine više tokom obraćanja u Kongresu.

Predsjednikovi komentari su uslijedili kada je zvanično najavio da njegova administracija šalje dodatnih 800 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, što čini ukupno dvije milijarde dolara takve pomoći koja je poslata Kijevu otkako je Bajden preuzeo dužnost prije više od godinu dana.

18:08

Međunarodni sud pravde donio presudu o ratu u Ukrajini

Međunarodni sud pravde naložio je danas Rusiji da odmah obustavi vojne akcije u Ukrajini, u presudi povodom tužbe Kijeva protiv Moskve.

"Sud je svjestan obima ljudske tragedije koja se dešava u Ukrajini i duboko zabrinut zbog upotrebe sile od strane Ruske Federacije u Ukrajini koja pokreće veoma ozbiljna pitanja međunarodnog prava. Ruska Federacija treba odmah da obustavi vojnu operaciju koja je počela 24. februara na teritoriji Ukrajine", navele su sudije u presudi, prenosi Rojters.

17:25

Oglasio se Podoljak

Mihail Podoljak, učesnik ukrajinske strane u mirovnim pregovorima sa Rusijom rekao je da je stav Ukrajine na mirovnim pregovorima sa Rusijom "prilično specifičan".

"Naš stav na pregovorima je sasvim konkretan – zakonski verifikovane bezbjednosne garancije; prekid vatre; povlačenje ruskih trupa. To je moguće samo uz direktan dijalog šefova Ukrajine i Ruske Federacije“, napisao je na Tviteru pregovarač Mihail Podoljak.

17:24

Džejk Salivan i Nikolaj Patrušev razgovarali

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost, Džejk Salivan, imao je danas telefonski razgovor sa Nikolajem Patruševom, sekretarom Saveta bezbjednosti Rusije. Tokom razgovora, Salivan ga je upozorio "na posljedice i implikacije svake moguće odluke Rusije da upotrebi hemijsko ili biološko oružje u Ukrajini".

"Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan razgovarao je danas sa generalom Nikolajem Patruševom, sekretarom Saveta bezbjednosti Rusije, kako bi ponovio čvrsto i jasno protivljenje Sjedinjenih Država ničim izazvanoj i neopravdanoj invaziji Rusije na Ukrajinu. Gospodin Salivan je jasno iznio posvećenost Sjedinjenih Država da nastave da nameću troškove Rusiji, da podrže odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i da ojačaju istočni bok NATO-a, u stalnoj punoj koordinaciji sa našim saveznicima i partnerima", rekla je portparolka američkog Saveta za nacionalnu bezbjednost Emili Horn.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posjetite Mondo Pređi na sajt
Izvor: Profimedia

14:46

Ruski ratni brodovi granatirali 4 sela u blizini Odese

Ruski ratni brodovi u Crnom moru granatirali su ukrajinsku obalu u oblastima u blizini ključnog južnog grada Odese, saopštile su ukrajinske oružane snage.

Prema saopštenju objavljenom na Fejsbuk stranici oružanih snaga, granatirana su sela Lebedivka, Sanžejka, Zatoka i Bilenke, koja se nalaze oko 30 kilometara južno od lučkog grada. Odesa je treći po veličini grad u Ukrajini i smatra se ključnom metom ruske kampanje.

14:38

Zelenski zatražio S-300

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se pred Kongresom SAD. On je zatražio da se zatvori nebo nad Ukrajinom. Takođe je zatražio od američkog Kongresa i da Ukrajini obezbijedi S-300 i druge sisteme protivvazdušne odbrane kao alternativu uspostavljanju zone zabrane letova.

Zelenski je u govoru pred Kongresom SAD pozvao sve američke kompanije da napuste rusko tržište i zatvore američke luke za rusku robu.

14:19

Zelenski se obraća Kongresu

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obraća se u ovim trenucima američkom Kongresu. Ovo je rijedak trenutak da se istočnoevropski lider obraća američkim poslanicima dok njegova zemlja nastavlja da se bori protiv ruske invazije. Na samom početku obraćanja, Zelenski je dobio ovacije.

Prethodno je predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi predstavila Zelenskog i pohvalila je njegovu "hrabru" odbranu od invazije ruskih snaga, a tom prilikom je pokušala i da govori ukrajinski. Zelenski je potom rekao da je veoma ponosan što se obraća Kongresu iz Kijeva pod vatrom Rusije, dok zemlja "ne odustaje".

Zelenski kongres SAD
Izvor: YouTube/Washington Post

14:00

Boris Džonson o pristupanju Ukrajine NATO alijansi

Tokom obraćanja medijima tokom posjete Abu Dabiju, premijer Velike Britanije, Boris Džonson, je rekao da nema izgleda da se Ukrajina uskoro pridruži NATO-u.

"Razumijem zabrinutost Putina o NATO položajima u Evropi. Mi smo Putinu jasno stavili do znanja da nema šanse da se Ukrajina uskoro pridruži NATO-u", kazao je on.

13:51

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo snimak sa ukrajinske televizije

13:34

Tužilac Međunarodnog suda u Hagu već u Ukrajini

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je da je razgovarao sa tužiocem Međunarodnog suda u Hagu Karimom Kanom.

"On je već u Ukrajini i počeo je da radi. Dakle, okupatori će odgovarati za sve ratne zločine nad Ukrajincima", poručio je Zelenski.

13:13

U toku sastanak Lavrova i Čavušoglua

U Moskvi su u toku razgovori ministara spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrova i njegovog turskog kolege Mevluta Čavušoglua, šest dana nakon njihovog posljednjeg susreta u Antaliji.

Kako su prenijeli ruski mediji, Lavrov je na početku sastanka rekao da se stavovi dvije zemlje o Ukrajini ne podudaraju, ali da Moskva cijeni napore Ankare i da poštuje to što je privržena Konvenciji iz Montrea kojom se reguliše režim prolaska brodova kroz crnomorske moreuze.

12:34

Oglasio se Sergej Lavrov

Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, rekao je u srijedu da Ukrajina ne može da posjeduje oružje koje predstavlja prijetnju za Rusiju.

"U Ukrajini ne može biti oružja koje predstavlja prijetnju Rusiji. Spremni smo da odobrimo one vrste naoružanja koje ne predstavljaju prijetnju za nas. Na razgovorima se sada ozbiljno govori o neutralnom statusu Ukrajine, uz zahtjeve Rusije o bezbjednosnim garancijama", rekao je Lavrov.

12:24

Rusija otvoreno zaprijetila Sloveniji i Hrvatskoj

Planovi Slovenije i Hrvatske da snabdijevaju Ukrajinu ubojitim oružjem predstavljaju avanturu, izjavio je ruski zvaničnik Jurij Pilipson.

"Neshvatljivi su planovi koje su objavile i Slovenija i Hrvatska za isporučivanje ubojitog oružja kijevskom režimu. Inicijatori te avanture moraju biti svjesni protiv koga će to oružje biti upotrijebljeno", rekao je direktor Četvrtog evropskog departmana Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

11:53

Sastali se šef ruske i turske diplomatije

11:52

Održava se novi sastanak NATO

U Briselu je počeo novi sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO. Sastanku prisustvuje i američki sekretar odbrane Lojd Ostin.

Podsjetimo, šef NATO Jens Stoltenberg najavio je juče da će alijansa učiniti radikalnu promjenu u svom stavu u Evropi zbog sukoba Rusije i Ukrajine.

11:37

Kijev nudi austrijsku ili švedsku verziju neutralnosti za Ukrajinu

Pomoćnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Vladimir Medinski rekao je da Kijev nudi austrijsku ili švedsku verziju neutralnosti za Ukrajinu. U pitanju je model demilitarizovane države sa sopstvenom vojskom. On je napomenuo da se razmatra čitav niz pitanja vezanih za veličinu ukrajinske vojske.

11:22

Janša, Moravjecki i Fijala bezbjedno napustili Ukrajinu

Premijeri Poljske, Češke i Slovenije koji su boravili u Kijevu, bezbjedno su napustili Ukrajinu, saopštio je portparol vlade Poljske.

11:14

Oglasio se Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da postoji mogućnost za kompromis u razgovorima sa Moskvom pošto stavovi ruske delegacije zvuče "realističnije".

U svom svakodnevnom video obraćanju na Telegramu, Zelenski je pozvao ruske poslovne ljude i druge građane da se suprotstave ratu.

11:13

Poginuo ruski general u napadu na Marijupolj

General-major Oleg Mitjajev poginuo je u utorak tokom napada na Marijupolj, tvrdi danas savjetnik u ukrajinskom ministarstvu unutrašnjih poslova Anton Geraščenko. On je na Telegramu objavio fotografiju mrtvog generala, prenosi agencija AP.

Prema riječima Geraščenka, Mitjajev (46) je komandovao 150. motorizovanom streljačkom divizijom i borio se u Siriji. Takođe, AP navodi da nema informacije iz Moskve, a Bi-Bi-Si piše da nisu mogli da potvrde ovu vijest.

10:38

Si Điping jedini može da urazumi Putina

Kineski predsjednik je jedina osoba koja može da 'urazumi' Putina, kaže bivši šef MI6. On je posljednji u nizu koji je izjavio da samo Kina može uticati na Vladimira Putina da zaustavi rat u Ukrajini.

10:05

"Nastavićemo da šaljemo oružje Ukrajini po svaku cijenu"

Holandija i druge NATO članice će nastaviti da dostavljaju oružje Ukrajini čak i ako to znači da će postati "meta" ruskih napada, rekla je holanska ministarka odbrane Kajsa Olongreen u srijedu.

"Holandija i druge zemlje će nastaviti da šalju oružje za Ukrajinu", Olongen je rekla na dolasku na sastanak sa NATO članicama u Briselu. "Ukrajina ima pravo da se brani, i mi ćemo nastaviti da je podržavamo", rekla je ona.

8:59

Ruski klub "žrtva rata"

Vojna akcija Rusije u Ukrajini dovela je do brojnih sankcija i uticala je na mnoge sfere života u najvećoj zemlji svijeta, pa se to u dobroj mjeri odrazilo i na sport, iako su sportisti tu najmanje krivi...

Fudbalska reprezentacija Rusije izbačena je iz baraža za Svjetsko prvenstvo, moskovski Spartak diskvalifikovan je iz Lige Evrope, a svim strancima koji nastupaju u njihovom domaćem prvenstvu dozvoljeno je da raskinu ugovor bez ikakvih posljedica i mnogi su to već počeli da koriste. Tako je i u Krasnodaru.

8:58

Čavušoglu danas u Moskvi i Kijevu

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu posjetiće Rusiju i Ukrajinu u okviru diplomatskih napora da se okončaju sukobi između dvije zemlje, rekao je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan je nakon sastanka administracije najavio da će Čavušoglu danas posjetiti Moskvu, a potom će otputovati u Ukrajinu. Turski predsjednik je takođe najavio da će se danas sresti sa poljskim liderom Andžejom Dudom u Ankari.

8:58

Pogođena škola u Harkovu

8:31

Pogođena zgrada u Kijevu, ima povrijeđenih

Stambena zgrada od 12 spratova u blizini centra Kijeva pogođena je tokom ruskog granatiranja u srijedu rano ujutru, izazvavši požare na nekoliko spratova, navodi se u saopštenju ukrajinske državne službe za vanredne situacije.

Zgrada u Ševčenkovskom okrugu nalazi se samo nekoliko kilometara od centra ukrajinske prijestonice. Prve informacije pokazuju da su dvije osobe povrijeđene u granatiranju. Spasioci su iz zgrade evakuisali 37 ljudi, navodi se u saopštenju. U napadu je oštećena i susjedna devetospratnica, dodaje se u saopštenju.

7:43

Američki senat označio Putina kao ratnog zločinca

Američki Senat je u utorak jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se ruski predsjednik Vladimir Putin osuđuje kao ratni zločinac i osuđuje se ruska akcija u Ukrajini, prenosi Rojters.

Rezolucijom, koju je predstavio republikanski senator Lindzi Grejem se osuđuje "Ruska Federacija, predsjednik Rusije Vladimir Putin, članovi ruske delegacije u Savetu bezbjednosti, Oružane snage Rusije i ruski vojni komandanti zbog počinjenih flagrantnih akata agresije i drugih zvjerstava koja dostižu nivo zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina protiv naroda Ukrajine i drugih", prenosi ruska agencija TASS.

7:27

Eksplozije u Odesi i Zaporožju?

Rano jutros, na društvenim mrežama su se pojavili nepotvrđeni izvještaji o eksplozijama u južnim gradovima Odesi i Zaporožju. Oliver Kerol, dopisnik "The Economist-a", rekao je da je u Odesi čuo jake eksplozije.

A u Zaporožju je sekretar gradskog veća Anatolij Kurtev napisao na Telegramu da je eksplozija pogodila železničku stanicu. Za sada nema detalja da li na ovim prostorima ima žrtava. 

7:22

Zelenski se danas obraća Kongresu SAD

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održaće danas virtuelno obraćanje američkom Kongresu.

7:18

Kako teku bitke u Ukrajini?

Najnovija analiza Instituta za proučavanje rata:

  • Kijev: Dok su ruske snage u ponedjeljak i utorak izvele napade na Irpin i Guta-Mežihirksu - oblasti nedaleko od prijestonice, nisu preduzele nikakve šire akcije protiv samog grada u posljednja 24 sata
  • Mariupolj: Rusija nastavlja da napada južni grad sa istoka i zapada

7:06

"Marijupolj je sada samo pakao"

Uslovi u Marijupolju su "nepodnošljivi" i "to je sada pakao", rekli su za Si-En-En stanovnici koji su pobjegli iz opkoljenog grada na jugoistoku Ukrajine, dok snimci dronova i satelitske fotografije pokazuju potpunu pustoš koju je izazvalo rusko bombardovanje.

7:01

Blinken: Saučešće ubijenim novinarima Foks njuza

Američki državni sekretar oglasio se povodom smrti novinara Foks njuza Pjera Zakrževskog (55), irskog državljanina, i Oleksandre Kuvšinove (24) iz Ukrajinke. Poginuli su kod Kijeva.

"Zahvalan sam svima koji rizikuju svoje živote da bi pokazali svijetu šta se dešava u Ukrajini. Sjedinjene Države osuđuju kontinuirano nasilje Rusije, koja dovodi u opasnost bezbjednost novinara i drugih medijskih radnika u Ukrajini", rekao je Entoni Blinken.

U nedjelju je još jedan novinar i veteran ratne zone, Brent Reno, poginuo kada su ga ruske trupe upucale na kontrolnom punktu u Irpinu, nedaleko od Kijeva.

Ukratko

  • Danas se nastavljaju razgovori
  • U Harkovu sravnjeno sa zemljom 600 zgrada
  • Ispaljeno blizu 1.000 projektila
učitaj još +